DELA

Motorfolket är en viktig del av turismen

Det är med stort intresse jag tar del av en artikel skriven av Jonny Mattssons där Jonny refererar till en undersökning gjord av organisationen FIVA

Undersökningen visar på en växande fordonshobby som i Europa omsätter 5,5 miljarder euro och att 57 procent av klubbarna arrangerar evenemang som pågår längre än en dag och lockar utländska besökare. Den procentsatsen tror jag är betydligt högre för åländska klubbar och här har Åland med sitt geografiska läge och perfekta vägnät som kantas av små mysiga kaféer och pensionat med närhet till natur och kultur ett guldläge att ytterligare utveckla motorturismen. Redan nu kan den uppmärksamme se när landskapets vägar besöks av klubbar och föreningar vars medlemmar framför allt från Monkey-Honda mopeder till välpolerade stora amerikanska veteranbilar.

Badhusparken används årligen bl.a. av Old Time Cruiser, Ålands Volkswagen- och Fordklubb med deras bilutställning som lockar utställare och besökare även utifrån där besökarna kan strosa omkring och dela med sig av något trevligt eller lustigt minne de förknippar med en folkvagn eller äldre Fordmodell.

Ytterligare en åländsk klubb som i samanhanget måste nämnas är motorcykelklubben Kobba Hoppers som med sitt årliga evenemang Poker Run samlar in pengar till Ålands barnfond där alla som kan hålla balansen på ett tvåhjuligt motorfordon har möjlighet att delta. Finns även många andra motorrelaterade föreningar på Åland som på sätt eller annat lockar besökare till Åland.

Därtill besöks landskapet av flertalet klubbar som arrangerar träffar för sina medlemmar som får uppleva allt det härliga som Åland har att erbjuda av skärgårdsmiljö, kultur, god mat och trevliga människor. För med motor som hobby är det lätt att få kontakt med människor som delar intresset eller på sätt eller annat har en tidigare relation till ett välpolerat hobbyfordon.

Att ni motorentusiaster oavsett om det handlar om mopeder, bilar, båtar, traktorer flygplan eller någon annan motorbestyckad farkost så håller jag absolut med om att ni förvaltar ett värdefullt kulturarv som faktiskt sprider glädje inte bara bland motorfrälsta utan även till hela er omgivning.

Motorhobbyn är absolut ett viktigt turiststrategiskt ben för Åland då den allt som oftast är en hobby som delas av hela familjen som med lite finurlighet helt säkert går att utveckla ytterligare på ett miljö, ekonomiskt och inte minst socialt hållbart vis. Putsa lugnt och kör hårt på att bjuda era motorvänner till Åland!

Martin Nilsson (S)