DELA

Mörker över EL och skamligt för Åland!

När vi fick möjligheten att göra en mycket blygsam insats för att praktiskt hjälpa några flyktingar att på ett säkert sätt nå sitt mål i Finland blev resultatet bedrövligt.

Efter flera tusen kilometers farofylld färd över mörka vatten och till fots genom många och ibland mindre välkomnande länder så blir det stopp i eller på väg till Grisslehamn – av alla platser. Detta är fullständigt ofattbart och oacceptabelt.

Våra rederier är bäst i världen på att tryggt och säkert transportera människor på havet. Med små medel kunde vi ha hjälpt dessa utmattade män, kvinnor och många barn att via Åland nå sin destination som var Åbo eller Helsingfors. Jag anser t.o.m att våra rederier självmant borde ha erbjudit sina tjänster när det blev uppenbart att en del av flyktingarna skulle vidare från Sverige till Finland. Men under inga som helst omständigheter hade vi rätt att tvärtom försvåra och förlänga deras redan långa resa.

Att hänvisa till regler som vi alla vet att inte följs särskilt ofta (har under mer än 40 år aldrig avkrävts ID på en åländsk färja) är en farlig metod som lätt slår tillbaka. Det finns många akuta situationer då det är såväl vår rätt som vår skyldighet att bryta mot regler för att rädda liv eller minska mänskligt lidande.

När Eckerö Linjen fick vetskap om att en buss flyktingar var på väg till Grisslehamn borde reaktionen givetvis och omedelbart blivit – vi skall göra allt vi kan för att de skall få en bra resa till Åland och vi bjuder gärna på hytt till de trötta och mat till de hungriga.

Det hade varit mera likt det Eckerö Linjen jag har lärt känna och tycka om genom åren.

Kjell Hansson