DELA

Moppe är farligare

Igen dras alla mopedbilsförare över en kam. Denna gång är det Annika Orre i måndagens tidning som ondgör sig över alla mopedbilar, tidigare har också Fredrik Granlund i Ålandstidningen spytt ut galla. Även vi föräldrar får oss en känga för att vi överhuvudtaget går med på att tillåta våra barn att köra mopedbil.
Jag är en av dessa oansvariga föräldrar som låter mitt barn färdas i mopedbil. Faktum är att mitt barn aldrig tjatat om mopedbil utan jag har själv köpt mopedbilen och önskat att mitt barn använder den. Varför? Därför att jag ser många fördelar med mopedbilen. Föraren har fyra hjul under sig, inte två. Föraren kan transportera sig själv och en förälder, syskon eller kompis. Det ryms många väskor och hobbyutrustning i mopedbilen. Föraren sitter alltid torrt och varmt.

I vår familj har vi suttit bredvid i flera veckors tid och gett instruktioner och kontrollerat att vår unga chaufför vet hur han ska hantera olika situationer. Vår ungdom har kunnat skjutsa på yngre syskon då vi föräldrar inte haft passligt, vilket jag inte skulle tillåta på en moped. Jag vet förstås att det finns faror, men jag skulle känna mig mer orolig om barnet färdades på en moped.

Många tycker att mopedbilarna ska förbjudas. Då kan nog alla mopeder, motorcyklar och varför inte bilar också förbjudas då man ser hur många förare beter sig i trafiken. Vi kan återgå till häst och vagn, inte mig emot. Nej, då är förslaget om att höja åldern till 16 år mer balanserat. Tyvärr kommer vissa aldrig att vara mogna för att ha körkort av något slag, men höjer man åldersgränsen till 16 år har fler haft möjlighet att mogna en aning.
Och till alla mopedbilsförare vill jag säga: Sköt er i trafiken. Som ni märker har ni ögonen på er och den som missköter sig drar ner de andra i smutsen. Njut av friheten att kunna ta er ut själva längs vägarna i alla väder!
Förälder till 15-åring