DELA

Misslyckat experiment

Med anledning av ledaren i tidningen den 17 februari rekommenderar undertecknad att skribenten och intresserade läsare bekantar sig med Wille Valves (MSÅ) insändare den 12 februari med rubriken ”Kolligt ge partistöd”. Nog en journalistisk bedrift att kommentera den så kallade jämställdhetsbonusen och inte med ett ord nämna att den politiska referensgruppens ordförande är häpen över att den tilltänkta bonusen omvandlats till ett permanent stöd. Efter att själv ha läst rapporten från 2015 förstår jag Valves förvåning eftersom det inte går att finna stöd för utbetalning av bonusen fyra år i rad. Tyvärr föll inte experimentet med en bonus väl ut i och med att jämställdheten i lagtinget försämrades och ett parti som totalt misslyckades med målet om jämställdhet erhållit en oförtjänt bonus. Landskapsregeringen återkommer i god tid inför valet 2023 med åtgärder som leder till en faktisk positiv påverkan ifråga om ett jämställt lagting.

 

HARRY JANSSON (C)

VICELANTRÅD

 

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Harry Jansson fortsätter vinkla frågan på om bonusen ska betalas ut i fyra år eller i ett år. Det är en petitess i sammanhanget. Poängen är, vilket verkar ha undgått vicelantrådet, att landskapsregeringen har avskaffat en jämställdhetsåtgärd utan att ersätta den med ett alternativ.

Jansson kallar jämställdhetsbonusen ett misslyckat experiment. Men sanningen är att fem partier inte lyckades få en jämställd lista. Då är det inte så konstigt om resultatet blir därefter. Av de partier som inte uppnådde jämställda listor var det tre kvinnor och 16 män som tog sig in i lagtinget. Ser man till de tre partier som faktiskt hade jämställda listor tog sig sex kvinnor och fem män in i lagtinget.

Det är ett stort löfte Jansson ger i sin insändare då han lovar åtgärder som leder till ett mer jämställt lagting. Det är ett löfte som väljarna bör se till att han infriar.

 

EMMA HARALD

JOHAN ORRE