DELA

Mindre bilar i centrum

Centrum nästa säger Britt Lundberg, men var är alla visioner och planer, Magazin blir 8 våningar löser inga problemen allena.
Vi kommer inte att kunna stoppa utvecklingen som idag går mot stora köpcentrum utanför städerna där stora kedjorna säljer lågkvalitets varor billigt. De kräver stora parkeringar och många kunder för att gå runt.

Mariehamns små butiker har ingen möjlighet att konkurrera med detta, men det finns andra vägar att gå. Se bara på exempelvis Visby. En jättemysig stad full av folk trots stora köpcentrum utan för stan. Vad är då receptet? Jo just frånvaron av bilar många mysiga uteserveringar med mera.
Vart vill jag komma med detta svammel. Jo tänk er att gågatan utvidgades, Hela gågatan gjordes om i nåt fint marint tema där man fick in vatten och grönt i stadsbilden. Större och mysigare uteserveringar med modernare möblemang. Jag skulle vilja att centrum vart en plats dit man ville gå och njuta av livet, en plats dit man vill gå för att hänga med kompisarna, en plats där turisterna tycker det är mysigt att promenera runt.

Vi behöver ett centrum vi trivs i ett centrum som gör att man vill stanna där och njuta. På så sätt får butikerna i centrum en möjlighet att leva. Men butikerna kommer också att behöva förändra sig. Butikerna i centrum är små och kommer inte att kunna konkurera prismässigt med stora kedjorna i köpcentrumen, men de har en annan sak de kan konkurera med. Centrums butiker kan specialisera sig på Märkeskläder eller kläder för storvuxna, eller mode och design. Alla vill inte köpa billigt skräp. Så ser det ut på andra ställen. Centrum ska specialisera sig på mode design och mysighet.

Men det kräver ordentlig uppsnyggning av centrum. Var är vattnet i Mariehamn den marina staden. Var en fontänerna, var är fågeldammarna, var är mysigheten? Skall centrum leva krävs att man tittar på den från andra synvinklar. Bygga magazin till 8 våningar fungerar inte. stora kedjorna vill har billigare större lokaler och parkeringar. Centrumbutikerna måste nischa in sig på special områden som mode och märkes prylar. eller på super bra service ellr på andra saker som lockar förutom priset. Sen borde väl kanske turistinfo med mera ligga centralt där turisterna promenerar.

Nu kommer jag få på huvudet för jag har gett mig på ålänningarnas heliga bilvägar och rätt att köra bil överallt 🙂
Henrik Hagström