Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Miljö istället för klimat

Är jag en klimatförnekare? Eller populist när jag säger att vi måste hålla mått i klimatfrågan? Jag vet inte och jag bryr mig inte heller. För mig är bara viktigt att vi inte förlorar oss i en hype som kan bli dyrt för vårt samhälle, jag till och mig kan vara skadligt. Ämnet polariserar så pass starkt att jag fruktar vi splittra folk i olika läger och främja en generationskonflikt. Låt mig berätta vad en bekant sade nyligen till mig:

Hör du René. Min dotter (18 år) och jag pratade klimat. Mitt i allt började dottern skrika på mig och blev helt hysteriskt. Hon grät och skrek att det är mitt och alla andra äldre vita mäns fel att jorden inom kort kommer att gå under och flickans framtid är total förstört….Min bekant var bekymrad och frågade: Var det inte jag och vi andra flitiga kvinnor och män som byggde upp vårt tryggt välfärdssamhälle? Vad händer? Ja. Vad händer med våra barn??

Här har vi ett exempel hur långt det hela har gått.

Vi måste begripa att vi inte kan rädda klimatet. Men vi kan fatta beslut som grundar sig på sunt förnuft för att skydda vår närmiljö. Vi måste kunna anpassa oss till klimatiska förhållanden som råder istället för att satsa stora summor eller bedriver en förmynderipolitik för att kunna sänka koldioxidutsläppet. Dess påverkan eller skadlighet för klimatet är för mig inte entydigt bevisat. Inte heller den mänskliga faktorn i det hela även om många påstår att majoriteten av forskare är av en annan åsikt. Vetenskap är som tur ingen demokrati som fallet Galileo Galilei eller Albert Einstein tydligt har visat.

Så låt oss därför lugnt analysera och sakligt diskutera med alla åsiktsföreträdare i frågan. Mindre ideologi-mera sakpolitik. För Ålands bästa.

RENÉ JANETZKO (OB)