DELA

Messaspalten är ventilen

Messaspalten. Nu håller man tydligen på att med krafttag tumma på yttrandefriheten. Undertecknad skriver alltid under med namn men det finns de som måste få skriva anonymt på grund av möjliga repressalier från arbetsgivare eller myndigheter.
Allt kan helt enkelt inte skrivas under och det är bra att saker kan belysas och granskas och komma till någons kännedom som behöver veta just det. Alla ska väl uppföra sej, både myndigheter politiker och privatpersoner så att det inte finns något att klaga på men alla är vi ju mänskor som av en eller annan orsak frångår pli hyfs och sakligt beteende. Då man blivit påtrampad eller känner sej sårad av myndighetsmissbruk måste det finnas en ventil att öppna. Den ventilen kan just vara messaspalten.
Mången bl.a jag tycker att politiker borde vara ekonomiskt skyldiga till vad dom ställer till med. belöning om dom gjort något bra får dom genom att bli omvalda. Man kan inte säga att man får dom politiker man förtjänar. Man kan ju inte påverka genom en röst. Däremot om man samlar ihop en större grupp som röstar lika kan man utesluta någon man inte gillar eller få in någon som kan föra ens sak framåt. Detta att valförbund tillåts kan också snedvrida folkets vilja. Någon med få röster kommer in i t.ex lagtinget medan en kandidat med många röster blir utanför. Inte blir man heller kompetent för en viss post bara för att man hör till ett visst parti. Att man kan bli minister utan att vara invald i lagtinget är också absurt enligt mångas mening. På Åland finns över 28.000 personer och säkert lika många åsikter om olika saker. Låt dem komma fram med eller utan underskrift.
Kurre Holmberg, Åva
Svar: Hej Kurre! Jag förstår väl att det behövs ett forum av det format du efterfrågar. Problemet med Messa Nyan har blivit att spalten blivit ett forum för ogina påhopp i en helt anonym miljö. Det kommer också fortsättningsvis att finnas utrymme för tyckande, till och med anonymt sådant. Skillnaden kommer dock att vara att vi måste få veta vem som skriver. När messen kommer in ser vi numret, men allt för mångas abonnemangsuppgifter är i dag blockerade eller så skickar man via ett kontantkort. I korthet så likställer vi nu sms-insändare med ”vanliga” insändare.
Det handlar inte om att begränsa debatten, utan om att få en debatt som håller sig saklig. Jag tror att vi alla tjänar på det.
Jonas Bladh, chefredaktör