DELA

Medis en viktig faktor i det livslånga lärandet

Socialdemokraterna har alltid värnat om Medis verksamhet eftersom den fyller en viktig del av våra invånares behov. För oss socialdemokrater är detta en integrationsfråga, en fråga om livslångt lärande och inte minst intellektuell stimulans för äldre. Medis motverkar ensamhet och samlar intresserade att tillsammans syssla med meningsfulla aktiviteter.

Lantrådet Sjögren gick ut förra veckan i media och kunde glatt berätta att Medis nu är räddat och får en utökning av sina anslag. Mariehamns socialdemokrater kan inte dela den glädjen eftersom det fortfarande fattas 80.000 euro, alltså två hela lärartjänster.

Orsaken till problemet är ett systemskifte mellan ett tidigare och ett nytt landskapsandelssystem. Vi socialdemokrater har röstat för det nya systemet som ger kommunerna större frihet att bestämma över sina andelar. Vid den tidpunkten framkom inte att Medis förutsättningar hotades av försämring.

Medis är en allåländsk fråga. Av de invånare som går på Medis kurser kommer ca. 60 procent från landsbygden och 40 procent från stan. Sifforna visar att kommunerna tar ett stort ansvar i att garantera livslångt lärande för sina invånare men vi tycker det är helt orimligt att Mariehamns stad nu tvingas in i svåra politiska diskussioner om de 80.000 euro som inte betalas av landskapet.

Vi fortsätter att kämpa för att Medis ska kunna fortsätta i samma omfattning som idag.

MARIEHAMNS SOCIALDEMOKRATER

SARA KEMETTER

ORDFÖRANDE

CARINA AALTONEN

I VICE ÅLANDS SOCIALDEMOKRATER

FREDDIE FORSMAN

II VICEORDFÖRANDE ÅLANDS SOCIALDEMOKRATER

IGGE HOLMBERG

BARBRO SUNDBACK

CHRISTIAN BEIJAR

HENRIK LÖTHMAN

ELIN SUNDBACK

ANDERS HALLBÄCK

JESSY ECKERMAN

MARTIN NILSSON

ULLA ANDERSSON

<”Byline tfn”>