DELA

Medicinsk apartheid

Denna uppdelning av människor strider mot EU:s direktiv om att det inte får skapas orättvisa mellan vaccinerade och ovaccinerade. Finska riksregeringen verkar strunta helt i detta.

Vaccinet är frivilligt, men tar du det inte så får du inte resa, du blir av med jobbet etcetera.

Det är medicinsk apartheid och strider mot mänskliga rättigheter, vilket riksregeringen borde veta. Kan man tycka, men de vågar väl inte ha en egen åsikt.

Mats Löfström hade skrivit på sin facebooksida att det i praktiken inte blir några problem, eftersom de flesta redan tagit minst en spruta. I en fri demokrati ska individens vilja respekteras. Allt annat är diktatur. Och alla kommer inte att ta vare sig spruta eller test.

Sist, men inte minst, var finns proportionaliteten i detta?

Om man räknar döda i förhållande till antal smittade så får vi en överlevnadsprocent på 98,98 procent eftersom 1,02 procent av de smittade har dött. Precis som vid en vanlig influensa. Det finns alltså ingen proportionalitet i detta. Och har aldrig funnits. På Åland är samma procent 100, för ingen har dött här av covid.

Vad gäller procenttalen, så har dessa räknats fram utifrån Svenska Yles siffror. 973 döda totalt. 95 387 smittade totalt. Jag utgår ifrån att Yle hämtat siffrorna från THL. Om man sen räknar i procent av, antal döda i förhållande till folkmängden i Finland, 5,5 miljoner så får man en överlevnad på 99,98 pocent.

Vore det inte bättre att vårda dem som insjuknar, med de mediciner som finns och funnits hela tiden?

BRITT NYMAN

Åland/Sverige