DELA

Med risk (även vett och vilja) att uppröra

Efter ett par års ”avlönade studier” kan jag dra slutsatsen att hela skärgården är ett enda stort slöseri med pengar. Här har landskapet under många års tid bäddat för undergång genom att ösa in pengar i ett slukande hål.

Jag tänker ta mig friheten att jämföra läget i skärgården med vad som händer i Grekland. Det lipas hela tiden om hur vi behöver en levande skärgård men man borde istället släppa taget innan resten av samhället dras med ner i avgrunden. Vi slänger så mycket pengar ut till skärgårdskommunerna att det borde stå dem upp åt öronen redan. Men ändå ska det till mer. Mera turer, nya färjor, nya vägar och nya färjfästen.

Och alla små holmar med sina halvtaskiga färjfästen som det skall gå att beställa färjtur till. Till exempel Husö och Kyrkogårdsö som går att boka 15 gånger i veckan sommartid. Varför ska man ha med bil till en ö där det finns lite över en kilometer väg? Och ska inte en bil dit så är det en gående passagerare. Är det något fel på passagerarbåten när inte något annat än posten verkar vilja åka med den? Bergö är till och med ännu värre fast det bara går ett par turer i veckan, för mig veterligen finns det ingen fast boende där ute. Och varför svänger Knipan och Alfågeln in till Enklinge när det finns en färja som tvinnar på 12 gånger till Kumlinge, tur och retur varje vardag. Ett tips till de som gillar rysare, läs skärgårdsguiden och se om ni inte får kalla kårar av den.

Och på dessa färjor åker man gratis om man går ombord. Varför i hmmhmm då? Ett årskort FÖR BIL kostar 100 – 150€ beroende på om man är skriven i skärgården eller inte. Men om jag vill ha ett busskort som boende i Haraldsby måste jag punga ut med 522€. Och jag tvivlar på att busschauffören vill ta med min bil på bogsering, priset till trots.

Vidare kan man nämna alla varor som skickas med färjorna och hur det förväntas att färjan skall vika in till alla småholmar enbart fraktandes dessa paket. Men jag måste betala om jag skickar något med bussen.

Varför kan inte jag kräva samma service och åka gratis? Varför kan inte jag skicka packet på sundsbussen och be dem svänga in till västerviken med dem? För att det vore absurt. Och det är absurt att några redan får all denna service till en mycket högre kostnad. För på en buss jobbar bara en person och den drar några liter bränsle per tur. Till skillnad från en färja där det jobbar en handfull överbetalda personer och bränsleåtgången räknas i kubik.

Det är dags att öppna ögonen. Det måste skäras ned på skärgårdstrafiken, ordentligt. Vore det upp till mig skulle man lägga ner alltihop. Lägg för den delen ner all busstrafik också, de gånger jag åker buss är man ju helt ensam ombord ändå. Det kan ju knappast gå runt av sig själv. Inte behövs skolturerna heller, låt glinen gå till skolan istället så gör man ett slag för folkhälsan också.

Hela ålandstrafiken kan läggas ner. Hmhuhmmhuhm vad det skulle sparas pengar.

Vegard Gulbrandsen