DELA

Med narkotikan på tapeten

Dagens narkotikadebatt tar allt obehagligare former. Ålands Framtids Glenn Koskinen talar för att inleda ett krig mot narkotikan, men Åf verkar ha missat att konceptet ”War on Drugs” redan drivs av USA, och på lokalt håll har bland andra föreningen Fri Från Narkotika drivit en kamp mot missbruket under en lång tid.
”War on Drugs” i USA har hållit på sedan 1971. Kriget har medfört att missbruket och brottsligheten trappats upp snarare än minskat. Från en budget på 100 miljoner dollar år 1971 hamnade knarkkrigsbudgeten år 2010 på 15 miljarder dollar.

Jag skulle vara intresserad av att veta hur många samhälleliga funktioner Koskinen och Åf vill avveckla för att ha råd med sitt krig, och vad de föreslår för åtgärder som inte redan testats och misslyckats. Rörande Koskinens förslag om tipstelefon med belöning så är detta ett väldigt ohållbart system då polisen i så fall mås te göra ett gripande för att en belöning skulle bli aktuell. Det innebär alltså att vem som helst på väldigt tvivelaktiga grunder kan få polisen att söka igenom någons hem eller se till att någon tvingas lämna urinprov. Detta låter inte som en modern demokrati, det låter som en polisstat.

Lösningen är inte att fördöma och stämpla och kasta alla i fängelse, lösningen går genom missbrukarvården och förebyggande åtgärder.
William Ramsdahl,
Röd Ungdom,
Nr. 561 i Jomala kommunalval
Henrik Nurmi,
Röd Ungdom,
Nr. 554 i Mariehamns stadsfullmäktigeval