DELA

Massutskicket har avslutats

Först vill jag beklaga den man från Mellanöstern, som i Hbl tyckte massutskicket var obehagligt. Vi försökte vara tydliga med att vi inte är emot invandring eller invandrare, utan politikernas idé att aktivt ta flyktingar från ett enda land, som enligt statistiken kunde kallas ”högriskland”.

Jag hoppas personligen att du kan känna dig trygg på Åland också i framtiden efter att du fick förklaringarna till utskicket.

Min blogg nejtack350.blogspot.com har nu ändrat namn till ”nejtack till 350 högriskflyktingar till Åland”. På det sättet blir inte flyktingar från något enskild land utpekat utan själva riskbenägenheten. Hoppas att de få, som är från Syrien uppskattar detta.

I februari skrev jag det, som jag tänkte skulle bli min enda insändare i flyktingpolitiken. ÅT valde att förkorta / censurera den. Då blev jag sur och skrev en till. Den vägrade ÅT att ta in, så jag satte den på Åland Ekonomi. Efter 360 kommentarer togs den och jag bort från ÅE. Då hade jag och de första sponsorerna redan bestämt oss för att skicka en ”insändare” till hushållen i Mariehamn. Syftet var att få till stånd en öppen och ärlig debatt och en folkomröstning.

Hbl skrev att kampanjen upprörde och debatten blivit hetsig. Jag har debatterat i 43 år. En debattör vill gärna skapa en debatt. Den får vara hetsig, inget problem. Kan dock, med facit i hand, medge att ett provokativt ämne kanske inte behöver vara så provokativt skrivet. Svårt att veta före.

Jag anser att de flesta, som varit för folkomröstningen har skött sig bra i debatten. Det är våra motståndare, som haft svårt att hålla tand för tunga. Detta har lett till polisanmälning från mitt håll, samt ett otal invektiv och mordhot mot mig. Från de, som kallar sig ”toleranta och öppna”.

Reaktionen på Föglöbrevet resulterade senare i en polisanmälning från min sida. En lagtingsman kan inte, enligt min mening, stå ovanför lagen. Det är som att säga att jag kör 100 på 50-väg för att jag känner att jag måste.

I Kumlinge ledde själva brevet till en polisanmälning, trots att Mika Illman, expert på ”Hets mot folkgrupp” ansett att det inte förelåg något hets. Ganska uppenbart att syftet var att stoppa utskicket. Sedan försökte Tony Wikström stoppa posten från att skicka ut breven. Det gick inte. Åtminstone inte formellt.

I Hbl talas om sajten: ”Nejtack till 350 syrier på Åland”. En fb-grupp, som via massanmälningar, enligt Fbs egna regler stängdes ner. Inget problem. Det var en tillfällig sida.

Det har nu visat sig att 40 procent av sponsorerna i Mariehamn och Jomala (9 av 23) inte har fått sina utskick. Posten sökte förklaringar i att det var sommaradresser, eller om de hade ”nej tack till reklam”, vilket ingen hade. Jag undersökte jag om någon annan i familjen hade kunnat gömma undan. Men det fanns garanterat ingen sådan. Det finns inte så många alternativ, så kanske Tonys uppmaning bar lite frukt i alla fall?

Några förespråkar en polisanmälning, men det är som vid våldtäkt. Ord står mot ord. Inget kan bevisas. Vi hoppas dock kunna få en liten rabatt från Posten. Dessutom var det många som inte vågade returnera brevet på grund av att man inte visste om pressen skulle tolka avsändarna som offentliga uppgifter eller inte. Av dessa orsaker så kommer vi kanske inte upp i de 5 procent, som behövs för att kunna få en folkomröstning.

Eftersom många dessutom uppmanat mig att ställa upp i valet och valhemligheten är garanterad, så för den åländska demokratins skull, ställer jag/vi upp i lagtingsvalet och kommunalvalet.

Men först behöver vi några kandidater, blåödga eller med mörka ögon. Vi behöver medhjälpare, kvinnliga och manliga. Vi behöver fler sponsorer.

Hör av dig så drar vi igång Åländsk Demokrati!

Stephan Toivonen