DELA

Massmedia i ett mångkulturellt samhälle

För några månader sedan träffade jag en bekant vid biblioteket i stan. Han är invandrare med finskt medborgarskap.Vi småpratade om åländskt identitet och invandrarnas ställning i samhället.Det var intressant och jag kommer aldrig att glömma det.
Under vårt småprat var vi överens om att Åland är ett tryggt samhälle för invandrare men ön är ännu inte redo att acceptera de nya invånarna som likvärdiga.Han undrade varför det inte finns en enda politiker i lagtinget eller stadsfullmäktige med invandrarbakgrund. Enligt honom har de invandrare som kastat sig in i politiken svårt att få fäste på den åländska politiska scenen.

Jag är fortfarande ny på Åland men min uppfattning är att invandrarnas åsikter inte tas på allvar. Som jag brukar säga, vi (invandrare) måste kämpa hårt för att bli bemötta med respekt.Vi har rätt att framföra våra åsikter i alla frågor som rör oss.
Ofta står det i tidningarna att Åland har blivit ett mångkulturellt samhälle.Det är sant men frågan är, vad gör tidningarna för att stödja, visa och fira det mångkulturella samhället. Jag är inte ett stort fan av den engelske komikern Russell Brand men jag gillar starkt vad han skrev på sin blogg efter upploppet i England;

”If we want to live in a society where people feel included, we must include them, where they feel represented, we must represent them and where they feel love and compassion for their communities then we, the members of that community, must find love and compassion for them.”
Jag prenumererar på Nya Åland och brukar läsa Ålandstidningen på biblioteket och ibland via nätet.Jag tycker att invandrarna som bosätter sig på Åland bör räknas som ålänningar.Här är några punkter jag vill dela med tidningscheferna.

– Invandrarna bör förekomma i tidningsenkäter.Detta är någonting som jag längtat efter sedan jag började läsa på svenska. Bläddra igenom gamla tidningar och ni kommer att förstå vad jag menar. Journalisterna behöver sträva efter att invandrarålänningar ska vara med och påverka. Min favoritintervju hitills i massmedia var när Åland 24 var ute på stan före lillajulen för att ta reda på hur ålänningar planerade att fira högtiden. Alla slags ålänningar var med. Nya Åland och Ålandstidningen kan spelar en väldigt stor roll för att bryta den isolering som många nyanlända och äldre invandrare upplever på ön.

– Invandrarnas aktiviteter bör presenteras på samma sätt som man presenterar ålänningars.Man behöver inte ha en journalistkompis, släkt eller bekant för att få den bästa nyhetsbevakningen.
– Glöm inte att på ön har vi en aktiv mångkulturell förening. Jag är medlem.Vi hade många aktiviter som aldrig hamnade i tidningarna.Till exempel har vi nu ett projekt som pågår med namnet Knutpunkt. Projektledaren har träffat många invandrare och olika aktörer för att identifera de olika områden där invandrarna behöver hjälp.

Massmedia som en bidragande faktor i alla demokratiska processer, har ett roll att försöka föra samman olika grupper inom samhället.Jag hoppas att de kommer att uppskatta min insändare.
Alieu Khan
www.hejaland.ax