DELA

”Mariehamnare” har en del kvar att lära

I Nya Åland skriver signaturen mariehamnare följande:

”Att moralisera över palmoljan går bra, för det drabbar ju bara fattiga arbetare i länder långt från oss”. Att skriva så visar att personen har en del att lära sig om palmoljeproduktionen.

Det faktum att palmolja odlas på skövlad regnskogsareal betyder att man, för att kunna odla palmolja, måste förstöra regnskog, hugga ner den helt och hållet och därmed också beröva en massa djur sitt naturliga habitat.

Signaturen mariehamnare är tydligen inte medveten om att det i regnskogarna bor en massa djur, varav kanske orangutangen är den mest kända, och att dessa djur blir hemlösa i samband med avverkningen.

Som om detta inte var nog, leder avverkningen av regnskog till att koldioxidupptaget i skogen avslutas och denna gas inte upptas av den.

För det tredje rapporterar människorättsorganisationen Amnesty att det förekommer barnarbete på palmoljeodlingarna, även på sådana som påstås vara ”hållbara”.

Det är alltså detta barnarbete som mariehamnare anser att moraliserande över palmolja ”drabbar”.

För det fjärde skall palmoljan transporteras över halva jordklotet, med den nedsmutsning av miljön som dessa transporter innebär.

Jag hade tänkt underteckna med mitt namn, men eftersom det tydligen är okej att skriva under pseudonym så väljer jag pseudonymen massinvandrare, eftersom jag ju massinvandrade till Åland för snart 19 år sedan.

”MASSINVANDRARE”