DELA

Mariehamn ska ta emot flyktingar

Sen Mariehamn tog sitt beslut om att ta emot kvotflyktingar så har Europa upplevt den största flyktingvågen sedan andra världskriget för sjuttio år sen. Bara till Finland kom det ifjol 30 000 människor som sökte asyl.

Vi såg en human katastrof som fick människor att gå man ur huse för att stå vid järnvägsstationer och ta emot utmattade och hungriga människor

Visst, några stod i landslagströjor och klanluvor och hånade de flyende också, men det var och är en liten minoritet bland anständiga människor.

Finlands migrationspolitik har blivit värre med Sannfinländarna i regeringen och man räknar med att en stor del av dessa flyktingar kommer att återvisas, ofta till en otrygg tillvaro. Men många av dem kommer också att stanna i Finland. Det finns så många asylflyktingar att migrationsverket nu gått ut och uppmanat kommuner att ta emot dem.

Dessa människor sitter nu på olika orter i Finland, alla finskspråkiga orter, trots att många av dem vill lära sig svenska. Vi ska ge dem den möjligheten.

Vi i Mariehamn har behov av människor som är villiga att arbeta och lära sig språket. Vi har en stad som behöver fler människor som kan arbeta inom omsorgen eller för att göra vår stad lite trivsammare.

Så nu har fullmäktige på socialdemokraternas uppmaning bestämt att Mariehamn tar emot några asylflyktingar inom sex månader.

Att få människor att integreras på svenska i Finland är något vi alla kommer att vinna på.

Igge Holmberg (S)