DELA

Människoarten slutligen räddad?

Vad skulle vi ha gjort om vi inte hade Stephan Toivonen? Han kritiserar Jessy Eckerman för att sprida klimatfobi i Nyan 25/3. Han nämner Jessy bara för att han är blyg.

Han faktiskt tänker rädda hela världen från klimatångesten som har skapat så mycket problem. Jesus tog så mycket elände och ont på sig för att rädda alla människor. Nu tar Stephan, kära Stephan, hela tunga bördan på sig och vill att ungdomar inte bry sig om klimatfrågan för att … Han finns … ”Det får bli mitt ansvar”.

Han lovar att det finns inget hot från klimatförändring. Han är så bra att lova.

Minns ni för fyra år sedan när Åland ville ta sin första grupp syriska flyktingar? Han lovade att vid mottagning av syriska flyktingar ska våldtäkterna öka per varje exakt räknat antal inkommande flykting. Han fick sin äkta information och statistik från någon hundraprocentig pålitlig rapport sa han. Troligen hämtar han sin nya kunskap om klimatfobin från lika pålitliga källor.

Jag har hört att de som leder motståndet till klimatvänliga rörelsen är betalda av företag som vill sälja så mycket olja och kol som möjligt. I så fall kan jag förstå deras motiv. Det gäller pengar direkt i fickan. Men jag undrar vad motivet är för de som ingen tänker betala en enda cent och som ändå dansar de till företagens elaka och giriga trummor.

Att vara snål med att släppa ut koldioxid betyder att vara försiktigt med att påverka uppvärmningen av jorden och minskningen av ismassan och höjningen av havsnivån och flera andra konsekvenser. Det är så enkelt att förstå, och så elakt att förneka.

Jag ville skriva en komedi i början. Men ibland är det svårt att skilja mellan komedi och tragedi.

KAVEH BAHAR (S)