DELA

Vem vill ha krigarbarn till Åland?

I en artikel beskriver Nyan den barnkonvention, (egentligen det tredje tillägget) som nu är aktuell i Lagtinget. Debatterna i lagtinget har man däremot förbigått med total tystnad.

Enligt artikeln säger minister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) att det är det fråga om ”barn som upplevt krig och väpnade konflikter”. Så kan man uttrycka sig. Regeringen vill att dessa enligt sitt yttrande: ”personer, som återvänder från väpnade konflikter utanför Finland och som kan placeras på Åland”.

Det AH-J glömmer att förtydliga är att det är fråga om minderåriga som aktivt deltagit i krig, inte de, som allmänt drabbats av krig. Det är en väsentlig skillnad.

För tillfället de mest kända är väl ISIS, som (enligt Youtube-filmer från Chanel4 exempelvis) skolar barn från sex års ålder. Vid tio års ålder är de helt indoktrinerade eller hjärntvättade och redo som självmordsbombare. Enligt ISIS´ propagandafilmer är de skolade att fara till andra länder för att utföra sina uppdrag. Dessa tror ministern att vi har möjlighet och resurser att ”avprogrammera” på ÅHS. Har ÅHS det? Har vi viljan till detta? Tydligen har regeringen den viljan och i lagtinget har jag varit den enda som ifrågasatt detta.

Vi från Åländsk Demokrati vill inte ta risken att en enda av dessa soldater skall komma till eller placeras på Åland.

I dagens läge är det fråga om personer som är yngre än 18 år när de lämnar sina väpnade konflikter, men enligt UNICEF Sverige så lobbar man för att gränsen skall höjas, så att personer varit barnsoldater skall tas emot av länder, som undertecknat konventionen, och de skall alltså bli tvungna att ta emot dessa före detta ”elitsoldater”. Man gör detta inom ramen för programmet disarmament, demobilisation, reintegration (DDR). En intressant förkortning…

Vilka andra än mina kolleger i lagtinget vill ha dem till Åland? Vem vill ha dem som klasskamrater till sina barn i skolorna på Åland?

Vill minister Holmberg-Jansson ha dem på KHS?

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI