DELA

Maktfullkomligheten visar sitt fula tryne

Bläcket på omröstningsprotokollet hade knappt torkat då hämnd skulle utkrävas. Vid Ömsens stämma senaste torsdag vann ett motförslag gällande medlemmar till förvaltningsrådet.

Valberedningens förslag gick inte till alla delar igenom utan en majoritet av de närvarande på stämman röstade i enlighet med motförslaget ställt av Bosse Sjölund. Motivet till motförslaget var att bredda och fördjupa kunskapen och nätverken samt motverka maktkoncentration och intressekonflikter. Mer demokrati, respekt och transparens.

Förslaget upprörde några representanter på mötet vilka i media pratade om en kupp och något de aldrig tidigare varit med om. Minnet sviktar dock betänkligt så jag påminner om stämman 2018. Då väcktes ett motförslag till dåvarande valberedningens förslag. Mariehamns stads representant Heinonen kommenterade den gången inte motförslaget som en kupp så man får väl anta att Heinonen för Mariehamns räkning stödde motförslaget. Den gången var ingen av de föreslagna personerna ens tillfrågade så man kan ju undra över förslagets seriositet.

Kanske det beror på vem som lägger motförslag och vad syftet med det är. Men rätt ska vara rätt.

 

Det skulle inte dröja länge innan straffet till förslagsställaren till det vinnande förslaget på senaste stämman skulle utmätas.

Redan på måndag morgon blev Bosse Sjölund uppringd av Ömsens styrelseordförande Remmer som meddelade att alla uppdrag inom Ömsen med omedelbar verkan har tagits av Sjölund och att han är petad från såväl styrelser som andra uppdrag. Ömsens styrelse sågar av ytterligare en gren av kompetens och ovärderlig kunskap.

Anmärkningsvärt är att styrelsen går emot majoriteten av ägarna i Ömsen som med all sin tydlighet röstade för Sjölunds förslag på stämman. Remmer och co vidtar återigen åtgärder mot en ägare och mångårig medarbetare.

Tanken går till historiens diktatoriska och korrupta samhällen vilka byggdes upp genom makt och skräck och de som vågade säga emot ”skulle bort”.

Den som ser, ser kopplingar till maktens nätverk inom såväl näringsliv som till politikens värld.

Alla som vågar stå emot och vågar säga vad de anser att är rätt och fel är värda all heder. De är de som är och blir historiens hjältar.

GUN-MARI LINDHOLM

BEKYMRAD DELÄGARE MED MÅNGÅRIG RELATION TILL ÖMSEN