DELA

Lyssna på medborgarna

Nu har vi fått läsa om obestridda bevis hur plasten har förpestat Östersjön (Nya Åland 17.06 angående mikroplaster). Under kampanjen i fjol somras för förbud mot plastkassar hävdade många att plasten och mikroplasten inte är något problem i Östersjön, de drabbar enbart oceaner där det finns vissa virvelströmmar som plasten samlas vid.

Svenska forskare rapporterar nu att plasterna för Östersjön tvärtom är särskilt problematiska. Vi har nu fått veta att så kallade mikroplaster finns i hudkrämer, schampo, tandkrämer, smink, peelingkrämer, kroppsvårdsprodukter, tvätt- och rengöringsmedel samt blästringssand, läkemedelsprodukter, i produkter inom bil- och textilindustrin med mera.

Mikroplasterna hamnar med avloppsvattnet i havet. Där samlar de på sig ytterligare olika miljögifter, äts upp av olika vattenorganismer och koncentreras slutligen via näringskedjan i människan. Till mikroplast räknas plastbitar upp till fem millimeter och också diverse plastföremål, särskilt plastkassar och påsar, blir till sist mikroplast av vågornas rörelse, solens påverkan och genom kemiska reaktioner. Livslängden på plasten i naturen är hundratals år.

Landskapsregeringen konstaterar nu, enligt nyhetsrapporteringen, att det behövs arbete på olika nivåer för att få bukt med problemet orsakad av mikroplasterna. Bland annat har landskapsregeringen begärt in underlag för strategi som kan användas i upphandlingen. På flera håll i Sverige har man förbjudit mikroplasterna i upphandling. Nyligen, 14.04.2016, beslöt landskapsregeringen dock att i dagsläget är det inte aktuellt att förbjuda plastkassar och plastpåsar.

Efter ett extremt begränsat hörande fattade man beslutet att ge kalla handen till medborgarinitiativet “Förbud mot plastkassar”. Hörandet riktades endast till Ålands Näringsliv och svaret blev givet, med hänvisning till att dagligvaruhandelns överlägset vinstgivande enskild artikel är just plastkassarna vilka säljs vid kassorna. Till exempel av Ålands Natur och Miljö eller Ålands Marthadistrikt brydde man sig inte om att få utlåtanden i frågan.

Namninsamlingen till medborgarinitiativet resulterade under en rekordkort tid i 1 400 underskrifter av röstberättigade ålänningar. Kanske det skulle vara dags att lyssna också på väljarna! Medborgarna är vakna, följer saker och ting, kan tänka och dra sina egna slutsatser.

Ärendet är inte ännu slutgiltigt avgjort då landskapsregeringens beslut ligger under besvär i högsta förvaltningsdomstolen. Bortförklaringarna har i dag tappat sina poänger, ansvaret på denna ytterst viktiga miljö- och hälsofråga ligger i dag hos den sittande landskapsregeringen. Man hinner ompröva sitt beslut, EU-direktivet ska vara implementerat senast 27 november i år!

Rauli Lehtinen