DELA

Lyft integrationspolitiken

Alla muslimer stöder Islamiska staten! Invandring ökar automatiskt brottsligheten!

Absolut inte!

Vi måste stå upp mot och besvara dessa påståenden. Vi måste bemöta en uppfattning som finns, just för att den finns.

Vi på Åland får inte anamma samma strutsmentalitet som i Sverige där etablissemanget hånar och förgör varje kritisk röst mot invandring. Vi måste sansa oss, ta oron på allvar och framförallt bemöta den.

Motståndet mot invandrare öka i hela Europa. Det danska valet i dagarna talar sitt språk. Att var femte svensk stöder Sverigedemokraterna är ingen tillfällighet, det är ett faktum – en verklighet hämtad ur ett samhälle allt fler säger nej till Sveriges havererade integrationspolitik.

Jag möter varje dag människor som är restriktiva till att välkomna personer från krigshärjade och på annat sätt nödsatta länder. Att integrera massor av människor i ett stort land är en sak. Att på sikt införliva hundratals personer med helt annat ursprung på Åland med knappt 30 000 invånare märks så klart i vardagen.

Det är just här, att motivera mångkulturen, tillskotten av arbetskraft och nya skattebetalare, som alla vi har en jättelik uppgift att göra.

Integrationspolitik och integration måste gå hand i hand. Vi måste säkerställa en plan för att allting funkar innan det är för sent.

Låt oss därför lyfta integrationspolitiken varje gång vi debatterar mottagning av dem som flyr för sitt liv. Hymla inte, förlöjliga inte och använd inte nedsättande omdömen om dem som är kritiska. Bemöt istället kritiken seriöst. Det är det enda sättet att motverka den oro som finns.

Ove Andersson

Ålands framtid