DELA

Lösningen på en kris …

Det är ofta jag har varit med om att det inte gått som man velat och människan kan inte styra allt, men vi kan styra vårat sätt att agera på.

Börja till exempel med att hjälpa, de som inte kan eller får hjälp av någon. Ofta erbjuder folk sin hjälp då de ser en person de tror eller vet att en medmänniska behöver hjälp, säger ring bara, så ordnar vi det ena och det andra, men hur många gånger finns det någon verklighet bakom de orden?

Livet är en gåva, ta vara på den, vad du gör för dina medmänniskor, berättar vem du är. Då jag låg i respirator i Åbo 2018 under tiodagar balanserade mellan liv och död fick jag uppleva saker som inte någon skulle tro på ens, så läs boken sedan, men det handlar inte om vad du äger på jorden när det är dags att kila vidare, utan förenklat om vad du gjort för andra.

Nu har vi inte alla det som räknas som resurser att dela med oss av, många har knappt så de klarar sig, men gör det du kan.

Vart jag vill komma är att det finns folk som kan göra mera som sitter och väntar på att det hela, corona epidemin, skall ”gå över”. Det är så att mänskligheten och fokus är ur balans och för att det skall bli bättre måste det till stora förändringar i vad som är bra och dåligt, ingalunda går detta över före vi ändrar oss.

Hur tänker du göra? Börja med dig själv, börja med det lilla. Ett leende till en medmänniska är en god början, lär främst de unga att ta ansvar för sina handlingar. Det vi nu ser är förmodligen bara en början? För något år sedan skrev jag flera insändare i lokalpressen om att samhället bör göra oss så oberoende av andra (import) som möjligt , så det är väl lugnt?

Vindmöllorna förser hela Åland med ström? Eller har ni plockat ner ännu flera? De flesta odlar nu redan lite själva? Har alternativa energikällor. många har installerat vedspis?

Man torkar och saltar, många kan knepen – och nu om någonsin är det dags att tillsätta en ”utredning” på hur Åland klarar av det som kanske står inför framtiden, kom ihåg att samma ”genin” som satt oss i ekorrhjulet och nu yrar omkring med diverse råd och rön knappast kommer med lösningarna,

Släpp oron, större energitjuv finns knappast, lev i nuet och planera inför framtiden. Det går inte nu att hindra utvecklingen, men det går bättre att möta den, om man är väl förberedd. och är så lite som möjligt beroende av andra.

Jag brukar lyssna på Lasse Mårtenssons Stormskärs-Majas musik. Sibelius Finlandia – de med många andra musikstycken hjälper mig att möta dagens utmaningar.

MIKAEL ERICKSON

ÅLAND