DELA

Loppet var kört redan innan det startade

Helt i linje med sitt manifest ”Ärlig politik” fortsätter Daniel Lampinen att kallsinnigt argumentera mot flyktingmottagning i termer som ”onda” och ”goda”, med offermanteln stadigt svept runt axlarna.

I sak har dock Lampinen rätt; att transportera flyktingar runt världen är absolut inte optimalt. Den enda verksamma lösningen är att åtgärda problemen vid källan.

Varför världssamfundet inte gör detta, vilket man kunde om man ville, handlar i grunden om kallsinnig geopolitik där alla inblandade på något sätt vill skaffa sig fördelar utan att ta något som helst ansvar för sina handlingar.

Och den förlorande parten är alltid civilbefolkningen. Som ofta inte har något annat val än att fly om man vill behålla ens livet.

Den eviga debatten om det är människorna som skapar kulturer, eller tvärt om, är hårklyverier. Alla kulturer bygger i grunden på etik och moral. Som i en demokrati formas av dess befolkning. Och som sedan bildar grunden för lagstiftningen.

Den åländska kulturen är inget undantag. Vår version av etik och moral säger att vi ska hjälpa våra medmänniskor. Det är den här etiken och moralen som ligger till grund för det välfärdssamhälle som varit framgångsrikt så länge.

Det är den här etiken och moralen som gör att vi ålänningar tex skänker så mycket pengar till välgörande ändamål. Och det är den här etiken och moralen som anger att främlingsfientlighet inte är en allmänt accepterad företeelse i det åländska samhället.

De främlingsfientliga individer som inte vill vara en del av den åländska kulturen får också finna sig i att resten av ålänningarna inte är så intresserade av deras hemsnickrade normer.

Och att resten av ålänningarna faktiskt blir upprörda när deras etiska och moraliska normer får en dumstrut och sedan spolas ned i toaletten av en liten grupp högljudda moralhaverister som verkar vara rädda för sin egen skugga.

Vi ålänningar kan inte förändra situationen ute i världen. Men vi kan vara en medmänniska som, i enlighet med våra resurser, åtminstone lyckas förbättra situationen för en handfull familjer. Inte för att tävla i godhet. Utan därför att det är rätt sak att göra enligt vår egen etiska och moraliska kompass.

Daniel Lampinen, en nyinflyttad Malmöbo som inte verkar ha så stor kunskap om det åländska samhället, missar också det faktum att Åland sedan länge valt linje när det gäller flyktingmottagande.

Att det idag bara handlar om just volymerna och vilka kommuner som har möjlighet att ta emot. Att Åland inte är Sverige och att ålänningarna redan beter sig ”osvenskt”. Att den åländska flyktingpolitiken är annorlunda än den svenska.

Loppet var kört redan innan det startade när det gäller att skapa det Utopia som Lampinen strävar efter. Ett Utopia som ”man flyttar till för att komma bort från flyktingpolitikens konsekvenser” där nordens alla xenofober hade fått en fristad.

Ett samhälle där minst en tredjedel av ålänningarna inte längre räknas.

Erik Schütten