DELA

Livet är inte bara en lång semester

En samhällets samvetsfråga: samhället vill att folk ska jobba så länge som möjligt efter pensionsdagen. Tar samhället ansvar för de personer som gör detta? Nej. Då man fyllt 68 får man inte sjukdagpenning från FPA om man till exempel måste genomgå operation och blir sjukskriven en månad eller längre.

Vad är det? Idiotregler. Är man plötsligt värdelös då? Samhället vill ju att att man jobbar och betalar skatt. Man borde ju följaktligen förbjudas att betala skatt efter 68-årsdagen.

Samma är det med den statliga myndigheten Kronofogden. Den som hamnar i denna myndighets klor förlorar sitt människovärde och blir behandlad som en brottsling trots att det inte är ett brott att vara skuldsatt.

Kronofogdarna har fått lära sej argumentera så att den skuldsatte alltid har fel och sålunda inte har någon talan. Den skuldsatta ska sitta i en bur med skottsäkert glas vid samtal och ges känsla av att vara värdelös brottsling. Är detta statens vilja 2019?

Politiker i etablerade stora partier bryr sej inte då de inte har liknande problem själva. Dessutom gör de inte heller annat som de borde göra. Snart är det val. Alla ska då ställa sin favoritkandidat mot väggen och höra vad dom har för löften för att förbättra livet för mannen/kvinnan på gatan. Pensionärer ska då hålla ihop och hävda sin rätt efter ett långt strävsamt arbetsliv fyllt av skattebetalning.

Finland är ett av världens och Skandinaviens hårdast beskattade områden. Då kan vi också kräva mänsklighet av samhället. Minns det på valdagen, skärpning politiker. Livet är inte bara en lång semester.

KURRE I JURMO