DELA

Låt väljarna själva välja

Ett val blir demokratiskt först då väljarna erbjuds olika alternativ och flera åsikter än en. Jesper Carlsson får gärna lyfta fram sina sympatier inför EU-valet, men jag kan inte anpassa min kandidatur efter andra partiers behov och rädslor för att inte få ihop tillräckligt med röster.

Åländska väljare kan minsann tänka själva. Efter mina 15 år i åländsk politik ser jag tydligt hur viktigt det är att Åland inte lägger alla ägg i samma korg. Åland behöver fler vänner i riket, särskilt i de stora partierna och Ålands väl och ve kan under inga omständigheter endast bli en fråga för SFP och Alde-gruppen. Alla människor på Åland är inte liberaler. Ett demokratiskt val ska därför ge väljarna fler alternativ. Jag ger mina väljare ett stort socialt ansvar för Europa, ett starkt arbete för klimatet, anti-främlingsfientlighet och inflytande för åländska intressen i EU.

Svenskans ställning i landet är oerhört viktig för oss alla. Vi har just genomlevt fyra år med regeringen Sipilä och det har minsann inte varit några lyckosamma år för varken svenskan, minoriteterna eller oss ålänningar.

Skälet till jag ställer upp för SDP i EU-parlamentsvalet är för att fördjupa våra relationer och skapa bästa möjliga förutsättningar för att Åland att få sin röst hörd i kommande regeringsförhandlingar. Därför kommer jag också att kampanja med Antti Rinne, ordförande för det parti som leder opinionsmätningarna med över 21 procent och göra mitt yttersta för att jag ska få starkast möjliga mandat från åländska väljare.

Jag vill ta mina röster på egna meriter, inte genom att förminska någon annan. Mitt mål är att trygga Ålands plats vid sidan av de personer som kommer att leda landet efter den 14 april och som håller i klubban då Finland övertar ordförandeskapet för hela EU den 1 juli.

CAMILLA GUNELL (S)

KANDIDAT EU-VALET