DELA

Låt sunt förnuft få råda!

Bra skrivet , Nina Fellman, angående räddningsdebatten. Och det verkar ju stämma helt och hållet! Jag har läst artiklarna och alla kommentarer,som för övrigt börjar bli ganska barnsliga och osakliga nu. Jag har själv under en lång tid undrat över hur det kan få vara så som det nu är, när jag tidigare trott att yrkesbrandmännen (Räddningsverket) alltid åker ut på hela Åland vi alarm, tillsammans med de frivilliga brandkårerna.
Så är det alltså inte!

För att ta reda på hur det kan vara såhär, har jag talat med flera som jobbar på Räddningsverket vid olika tillfällen, och flera som är med i olika frivilliga brandkårer.
Dom från Räddningsverket vill inte skylta med namn, dådet verkar vara mycket känsligt det här. Efter ett tag så “lossar” det och man får höra om den frustration de kan känna,när det går alarm utanför stadens gräns, och de vet att de skulle kunna vara på plats snabbare än vad någon frivillig brandkår kan vara, men får vackert konstatera att “ännu en gång”. Bevisligen så finns det frivilliga brandkårer som har svårt att få ut sina dyra fina brandbilar inom “rimlig”tid! , och än svårare att få ihop till en rökdykargrupp ibland! I nuläget får Räddningsverket åka som längst till Möckelö eller till Österkalmare vägskäl! Järsö och Nåtö-området får man åka till, men norrut är det stopp vid stadsgränsen! Detta är ju helt sjukt!

Det säger väl sig självt att dessa yrkesmän som skall vara iväg på en minut efter alarm hinner fram snabbt och mycket längre än ovan nämnt. Önningeby, Lemström , Knutsboda, Kungsö, Gottby, Dalkarby Möckelby , Jomala kyrkby kan snabbt täckas av dessa, men naturligtvis tillsammans med lämpligaste frivilliga brandkårer. Alla måste få alarm samtidigt då sekunderna är avgörande vid speciellt livräddning. Även brandsläckning (rökdykning) är viktig att kommer igång så fort som möjligt. “Det skall väl till att någon skadas allvarligt eller omkommer” innan något sådant här blir verklighet!

Samarbetet med de frivilliga brandkårerna ute på landsbygden sägs det att kunde vara bättre (kanske mest på chefsnivå).
Ett exempel: Räddningsverket begärde att man skulle med automatik få in Lemlands FBKs vattentankbil av chefen för landsortens frivilliga brandkårer, för att smidigare och snabbare kunna få fram mera vatten vid byggnadsbränder och för att öka samarbetet kårerna emellan. Svaret blev nåt i stil med att “tankbilen behövs i Lemland och kan inte lämna kommunen! Så nu när det brinner i Järsö-Nåtö-området får man väl ta in Geta FBK eller nåt! När denna bil skall besiktigas måste alltså en anna tankbil tagas till Lemland då. Personerna jag talat med tycker detta är helt sjukt! Inte minst de som är med i Lemlands FBK!

Killarna jag talat med på Räddningsverket i olika omgångar menar också att frivilliga brandkårer behövs, inget snack om annat , men säger att det kan vara mycket frustrerande på en olycksplats när en massa “civila” brandkårister springer där utan eller bara delvis utryckningsklädda, personbilar som dessa kört dit i mycket hög hastighet, parkerade “hur som helst” så det kan vara svårt att komma fram! Det skulle vara bättre om dessa personer åtminstone klädde sig som det bör och helst åkte med ett utryckningsfordon till platsen i stället.

Någon i “debatten “ondgjorde sig över hur mycket landsbygdskommunerna betalade via Ålands hälso- och sjukvård för ambulansverksamheten som sköts av Räddningsverket,-nästan 4 tjänster per skift. Då kan man lätt räkna ut att eftersom nästan hälften av skattebetalarna till ÅHS kommer från staden så kanske landsorten betalar för lite drygt 2 tjänster men får ut 4 tjänster, det vill säga två ambulanser på 1 minut efter alarm, alltid! Den tredje ambulansen har längre tid att komma ut, men kommer oftast ut på 1 minut även den. Bemannad av personal som staden avlönar, utan tjafs! Det är för övrigt därför som man alltid har en ambulans med sig vid uppdrag, så nu vet jag det!

Frågar man FBK-personal så säger man först att man inte har problem att komma snabbt ut vid alarm,men efter ett tag så berättas det att det varit svårt för flere frivilliga brandkårer er att få ut bilar och få rökdykare tillräckligt snabbt vid alarm! Sedan nämns flere gånger en frivillig brandkår som det verkar vara svårt att samarbeta med!
Nej! Det måste bli som ovanstående nu, så gör man i både Finland och Sverige, nämligen att närmaste yrkesräddningskår och närmaste deltidsbrandkår/FBK samtidigt får alarm till olycksplatsen. I stället sätts någon annan deltidsbrandkår eller frivillig brandkår i beredskap för att täcka tillbud på orten där ovanstående styrkor åkt på alarm ifrån. Även om om styrkorna som alarmerats till platsen är tillfälligt små, så samarbetar dom på olycksplatsen!

Politiker, chefer, det är dags nu att Ålands enda yrkesbrandkår utnyttjas tillsammans med de frivilliga brandkårerna. Resurserna finns redan, så sluta förhala detta!
Jag själv, liksom de jag talat med vill inte framträda med namn, då risk för repressalier finns! Ja, det är faktiskt så år 2011, på Åland!
Jag kräver att det inte bara administrativt, utan även operativt ändras, och det snabbt! Så det blir som ovanstående = effektivt,och så som i övriga “världen”! Det kan inte kosta mycket,om ens något då det säkert går att “deala” på flere sätt inom kommunverksamheter! Det skall inte behöva begäras detta ovanstående av något befäl då det tar för länge vid alarm, utan det skall gå, och går att få med automatik i nästan samma sekund!
Skattebetalare i en kommun
väldigt nära Mariehamn