DELA

Låt er inte köpas av företagen!

Människan och miljön ska stå i fokus i alla, även ekonomiska, frågor. Det är idag en typ utav mode att handla ekologiskt och rättvisemärkt. Det är bra men problemet med det är att dessa företag, som erbjuder dessa produkter, ofta också har andra produkter som inte är rättvisemärkta. Även om du köper en rättvisemärkt produkt går vinsten väldigt ofta till ett företag som också säljer oetiska produkter.

Det är statens uppgift att avlägsna produkter som är framställda på ett oetiskt sätt. Företagen som producerar dessa oetiska produkter gör det för att det ger deras aktieägare en större profit (det är billigare att producera). Man prioriterar alltså pengar före människovärde och miljö.

Dagens straffsatser är inte tillräckligt höga när det gäller människo- och miljöfrågor. Större företag kalkylerar ofta risken att åka fast för ett brott med dess gällande straffsatser, i proportionerna till inbesparingar av den krävande utrustningen. Då är inte systemet fungerande, speciellt inte när flera företag kommer fram till slutsatsen att det är billigare (och då även bättre för företagen) att begå lagbrott.

Som konsument är det inte en lätt uppgift att t ex handla mat om man ska tänka både på en nyttig kost och framställningen av en produkt. T ex kläder, elektronik eller bara en sån sak som att tanka bilen är näst intill omöjliga göra etiska val i. Staten borde se till att människor har möjligheten, även ekonomiskt, att göra etiska och miljömässiga val!
Filip Särs
Röd Ungdom