DELA

Låt engagemanget blomma utan strejk

Expressens Jennifer Wegerup skrev i fredags en tänkvärd krönika. Att engagera sig är vackert så länge det är frivilligt. Kan tänka mig att många barn och ungdomar i många länder hamnade i en konflikt med sig själva och sin omgivning i samband med fredagens globalt omspännande klimatstrejk.

Grupptryck och förväntningar är svåra att stå emot, för vem vill inte visa att man bryr sig om klimatet? Att vara miljömedveten och bidra till framtidens klimat behöver och får inte vara synonymt med att skolstrejka. Miljöfrågan är inte alls opolitisk utan högst brännbar.

Bland organisationerna i till exempel Klimatsveriges nätverk återfinns bland andra Rött Forum Stockholm, Radikalisera klimatpolitiken nu, ABF (Arbetarnas bildningsförbund), ETC (vänsterorienterad svensk tidsskrift) och Svensk-kubanska föreningen. Gillar inte dold politisk påverkan av unga, dessutom med skolan som ett slags plattform via skolstrejker. Det är bra att engagera sig, att bry sig och att driva frågor som berör exakt varenda en av oss på jordklotet.

Precis nu behöver miljön och klimatet ännu mer engagemang, men låt det blomma och komma fram på andra sätt än via barn och ungdomars skolstrejker.

JOHN HOLMBERG
LAGTINGSLEDAMOT (LIB)