DELA

Läs på förpackningen, välj hälsosamt

Förpackningspåskrifterna ger god vägledning då man ska göra hälsosamma val och sammanställa kosten så att den motsvarar näringsrekommendationerna.
Med hjälp av uppgifterna om näringsinnehåll är det lätt att jämföra olika produkter. Där framgår bl.a. hur mycket energi, fett, socker och fiber livsmedlet innehåller.
Jämför olika produkter med hjälp av näringsvärdesdeklarationen. Förpackningspåskrifterna anger hur mycket energi och näringsämnen livsmedlet innehåller per 100 gram eller 100 milliliter. Ibland anges värdena också per portion.. Genom att jämföra olika produkter avsedda för samma ändamål med varandra, till exempel frukostflingor, grötflingor och müsli, med hjälp av näringsvärdesdeklarationen hittar man det bästa alternativet i fråga om hälsosam kost.

Se också på påståendena om näring och hälsa.
På livsmedelsförpackningarna kan det finnas närings- och hälsopåståenden som är till hjälp för att man ska kunna göra hälsosamma val. Ett näringspåstående anger att ett livsmedel har speciella nyttiga näringsmässiga egenskaper i fråga om energimängd, näringsämnen eller andra ämnen. Energi eller näringsämnen kan ha lagts till eller minskats. Näringspåståenden är till exempel ”låg fetthalt” och ”mindre socker”.
Ett hälsopåstående anger att det finns ett samband mellan livsmedlet eller någon av dess ingredienser och god hälsa. Det kan påverka tillväxten, utvecklingen och kroppens funktion eller till och med riskfaktorer för att någon sjukdom ska uppstå. Hälsopåståenden är till exempel ”kalcium stärker benstommen” och ”växtsterol sänker kolesterolet”.
Också Hjärtmärket och GDA, dvs. märkningen om dagligt intag, vilka kompletterar näringsvärdesdeklarationerna, är till hjälp när du som konsument gör dina val.

Om du har frågor om näringsvärdesdeklarationen eller andra livsmedelspåskrifter kan du kontakta ÅMHM, som ansvarar för livsmedelstillsynen på Åland.

För Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet
Christel Mattsson
Miljöskyddsinspektör
Tfn: 528 610
christel.mattsson@amhm.ax