DELA

Lågt i åländsk "debatt"

I den offentliga diskussionen finns det mycket som är intressant och bra skrivet på Åland. Men det finns också lågvatten.
Ta det här med näringsministern som avgår. Det kan man ju tycka mycket om. För min personliga del så tror jag att det var rätt beslut av honom. Känns det så tungt och slitsamt så skall man inte sitta på sin post och lida.
Det jag reagerar mot är kommentarerna, t ex på Nya Ålands hemsida, www.nyan.ax. Där skriver exempelvis signaturen ”enkel bondpojk”:
"Tack för din avskedsansökan! Att du överhuvudtaget blev näringsminister är för mig en gåta." Det kallas för att strö salt i såren. Jag känner avgående minister Mattsson som en socialt begåvad man som ville göra så gott han kunde. Att behöva läsa att man aldrig skulle fått försöka kan inte vara kul. Det är lågt att skriva så tycker jag.

Ett annat fall: Ålands Radio-debatten.
Man kan tycka vad man vill om hur många anställda ett public servicebolag på denna lilla holme skall ha. Men drar man in tjänster blir det ju sämre möjligheter, det borde de flesta kunna förstå. Då skriver NN på facebook att det försämrade utbudet nu "beror på att personalen nu vill hämnas på politikerna för inbesparingarna".
Men hallå? Eftersom jag har jobbat på radion i mer än tio år, vill jag säga att jag är helt övertygad om att inte någon går till sitt radiojobb och försöker göra något annat än sitt allra bästa. Men har man inte tid/ råd/ möjlighet att göra ett bra jobb så blir det sämre.

Att debattera på det sätt som bondpojken och NN gör tycker jag, som ni förstått vid det här laget, är totalt onödigt. Hoppas aldrig att jag själv smittas att följa med ned i detta bottenträsk i den åländska offentligheten.

Anders Hallbäck
sekreterare (S)