DELA

Lägg inte skulden på Mariehamns företagare

Dagskryssningarna till Mariehamn har varit ett väldigt välkommet tillskott för stadens näringsidkare denna sommar. Man kan nästan säga att de för många räddat en del av sommarsäsongen som annars fallit bort. Som företagare i Mariehamn tar jag dock rätt illa upp över Viking Lines vd Jan Hanses ord i en intervju med Nya Åland förra veckan.

”Mariehamn räcker inte till som kryssningsmål” hävdar Hanses. De restauranger, aktiviteter och butiker som finns duger helt enkelt inte i hans ögon.

Mariehamn, trots sin litenhet, är fullspäckat av unika företag. Långt över 20 matställen och mer än 70 butiker, där den stora majoriteten inte tillhör någon multinationell kedja. Så gott som alla är öppna året om och kämpar, speciellt i år, med att hållas flytande. Då kryssningsfärjorna har varit inne har hela staden varit öppen och välkomnande.

Jag tror bristerna faktiskt ligger hos rederiet själva och deras upplägg. Till skillnad från konkurrenten, vilken även bedrev kryssningar till Mariehamn i sommar, hade resenärerna betydligt mindre tid iland. Båten kom iland tidigt på morgonen och for tidigt på eftermiddagen. Man hade alltså inte möjlighet att sälja hela Åland som resmål, utan endast ett par timmar i Mariehamn.

Samtidigt verkar det inte heller ha förts en dialog med företagarna i centrum. City Mariehamn tar nu i efterhand kontakt med rederiet för att diskutera. Detta borde ha skett omedelbart då planerna för kryssningarna lades, ett initiativ som borde ha kommit direkt från rederiet. Då skulle det på gemensam basis gått att ordna ännu fler aktiviteter på stadens gator.

Att klaga på Mariehamns företagare leder ingenstans, och tyvärr händer det alltför ofta. Om Mariehamn och hela Åland ska vara ett gångbart resmål i framtiden krävs gemensamma mål, samarbete och tillit till varandra. Jan Hanses uttalande underminerar ett sådant arbete.

MICHELE FERRARI

FÖRETAGARE I MARIEHAMN

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Michele Ferrari har uppenbart missförstått mitt uttalade till Nya Åland. Jag svarade på en fråga om vi kommer att fortsätta kryssningarna mellan Helsingfors och Mariehamn under hösten. Jag svarade att Mariehamn som kryssningsmål inte har varit tillräckligt för att motivera en fortsättning in på hösten. Jag tror att även vår uppburna konkurrent har kommit till samma slutsats.

Vi kommer att göra en kryssning till Skördefesten och vi överväger även nu en kryssning till julmarknaden på Jan Karlsgården. Vi har även en retrokryssning lördagen den 26 september från Helsingfors till Mariehamn, där passagerarna ska tillbringa sju timmar under söndagen i Mariehamn. Här har det varit en utmaning att fylla dagen med upplevelser.

Vi har höstlovet på kommande och har efterhört intresset hos landnäringen att medverka för att skapa ett attraktivt destinationsutbud till dess. Jag utmanar och uppmanar alla landaktörer att medverka till ett intressant utbud för finska resenärer under höstlovet, men tiden för det börjar bli knapp. Något för turistnäringen att omedelbart ta i tu med.

Det påstås att vi borde marknadsföra Åland mer, det tror jag inte är problemet. Vi marknadsför det som erbjuds, på webben för tiotals miljoner läsare, i specifika publicerade Ålandbroschyrer, i Viking Club utskick (1,6 miljoner medlemmar) på mässor och i social medier, men vi skapar inte landutbudet, det är inte vår uppgift.

Stor uppmärksamhet har givits åt kryssningarna mellan Helsingfors och Mariehamn. Viking Line genomförde i somras 22 kryssningar från Helsingfors till Mariehamn, vilket var betydligt fler än konkurrenten.

m/s Gabriella anlände i juli och i augusti ända fram till förra torsdagen varje tisdag, torsdag och lördag klockan 8.00 på morgonen till Västra Hamnen och avgick hemåt klockan 16.00. Kryssarna erbjöds alltså åtta timmar tid framme i Mariehamn, inte ett par timmar.

Vi har kontaktats av butiksägare som tackat för dessa köpglada resenärer. Vi är glada över att ha kunnat hjälpa stadens butiker denna extraordinära sommar. Ett extra tack vill vi rikta till de butiker som även varit öppna under söndagar. En hel del kunder har även tillbringat helger här.

Vi hade, i motsats till vad som skrivs, möjlighet att sälja hela Åland som resmål, vilket vi också gjorde. För kunder som ville utforska öriket självständigt erbjöd vi en mångfald destinationsprodukter och de guidade rundturerna med buss var också mycket populära. Samtidigt har vi i vanlig ordning upprätthållit trafiken mellan Åbo och Mariehamn med Amorella och Viking Grace, där bilpassagerarnas andel under sommaren har varit ovanligt stor, det vill säga passagerarna har stannat på Åland.

Vi trafikerar Åland varje dag och vår marknadsandel är störst på denna kortruttsmarknad. Detta ger den åländska besöksnäringen affärsmöjligheter under hösten. För oss ger passagerare som stiger i land betydligt mer intäkter än de som åker dagskryssning. Påståenden om motsatsen brukar dyka upp regelbundet.

Då jämförelser görs mellan vår trafik och vår estniska konkurrent, ska man komma ihåg att möjligheten till permittering under estnisk flagg är väsentligt svårare än under finländsk flagg. Deras tröskel för trafik och prissättning är mycket lägre än vår. Trots detta upprätthöll vi trafiken med Gabriella i delvis konkurrens med estiskt flaggade Baltic Queen. Jag tror ingen av oss gjorde ett större positivt resultat på dessa kryssningar.

Till slut önskar jag förtydliga att Torggatans utbud inte är dåligt, tvärtom, men det är ensamt inte tillräckligt. Det jag efterlyste var ett bredare och kanske bättre paketerat utbud, jag kritiserade inte det nuvarande.

Vi har ett utmärkt samarbete med bland annat Visit Åland och Ålands Näringsliv. I dessa utmanande tider – i synnerhet för Åland just nu – är det viktigt att föra en konstruktiv dialog och se framåt.

JAN HANSES

VD FÖR VIKING LINE