DELA

Lagar är till för att följas

Åland har under Katrin Sjögrens (Lib) tid som lantråd jobbat hårt för en ny socialvårdslag. En lag som var efterlängtad. I många år hade de som jobbat inom sociala och de som behövde hjälp sneglat på Finlands socialvårdslag.

När Sjögren var lantråd drev hon frågan hårt och jag tror uppriktigt sagt att hon och de flesta andra trodde på lagen och på KST. Jag har själv varit delaktig i ett hörn och skrivit remissvar och jag måste säga lagen är suverän, heltäckande och fantastisk. Men en lag skall tolkas och passa in i budgeten. Coronan kom och satte förödande konsekvenser på den åländska ekonomin.

Tyvärr fungerar varken lagen eller KST. Socialarbetarna på KST hinner inte med sin arbetsbörda och suckar till sina klienter över arbetsbördan.

Bland de som behöver KST, hör jag ” missnöje” och att man idag inte får hjälp. Att det fungerade bättre tidigare, med den gamla socialvårdslagen.

Jag ser själv på vår familj, med NPF-barn, det är omöjligt att få hjälp från KST.

Varför sätter man enorma resurser att göra bra lagar om man inte budgeterar tillräckligt mycket pengar så att lagarna kan uppfyllas? Till er politiker som tittar hårt på siffror, vet ni vad en placering av en ungdom kostar? Ytterom Åland handlar det om 20 000 euro per månad, på Tallbacken cirka 9 000 euro per månad.

Förebyggande arbete är A och O. Det är det absolut billigaste och ger minst mänskligt lidande.

Jag tycker ni politiker skall skämmas. Jag tycker att ni skall se över KST budget igen och göra det möjligt för KST att jobba lagligt och kunna jobba förebyggande. Lyssna på fotfolket och lyssna på dem som behöver KST. Just nu är KST en katastrof som kommer att kosta dyrt de åländska samhället.

”FÖRÄLDER”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp