DELA

Kvinnor som skrattar åt män

Mäns rädsla bottnar i att kvinnor skall skratta åt dem. Kvinnors rädsla bottnar i män skall slå ihjäl dem.

Varje dag vittnar kvinnor om hur de blivit utsatta av män som kränker, ofredar , antastar, våldtar och trakasserar dem. Hot om våld och våldtäkt är minst lika förekommande.

Att stå upp och säga ifrån kräver mod och kraft. Det räcker inte att du som blir utsatt vågar ställa dig upp och med full kraft försöka ut, när du väl kommit så långt möts du av nästa mur.

En nästintill ogenomtränglig kultur av tystnad och beskydd av förövare finns inom företag, organisationer, klubbar och institutioner. Förövarna backas upp med ryggdunkar och lovord.

Spaltmeter i media ägnas de misstänkta förövarna – inte sällan med broderade texter med skuldbeläggande av offren.

Vill vi verkligen leva i ett samhälle där de misstänkta förövarna frias och offren är de som anmäls och fälls för förtal? Vill vi leva i ett samhälle där man fäller medier som sänder dokumentärer med vittnesmål från utsatta kvinnor i domstol för att de påstås kränka gärningsmannens privatliv? Vi måste tänka på förövarens familj, företagets rykte, förövarens karriär! Borde inte ansvaret för familjen, företaget och karriären ligga på förövaren själv och inte på offret och de som belyser problematiken?

Åland är inget undantag. Kvinnor skall skrämmas till tystnad och personangreppen haglar så fort någon säger ifrån det minsta lilla.

En kvinnojour i Sverige gick runt på gatan och frågade förbipasserande om de kände någon som är utsatt för våld i nära relationer. Samtliga förbipasserande svarade nej. Kvinnojouren besöks och kontaktas dagligen av kvinnor som behöver hjälpen de erbjuder. Blir du upprörd av att läsa min insändare? Bra. Du är inte ensam och du är definitivt inte maktlös. Nu bryter vi tystnaden. Ta upp den här diskussionen idag vid kaffebordet på jobbet, börja någonstans. Bryt tystnaden. Sätt skulden där den hör hemma.

JESSY ECKERMAN (S)