DELA

Kurs och skatt för hundägare

En stor ros till Johan Holländer för den fina och faktabaserade insändaren nyligen i båda tidningarna. Man vet inte om man skall skratta eller gråta när man får höra att en viss person, som saknar kännedom om fyrverkeri, vill stoppa all fyrverkeriuppskjutning på nyårsafton bara för att det stör hundar. Fyrverkeri på nyårsafton har det varit i flera decennier här på Åland. Det kan väl inte vara på det viset att hundarna skall bestämma över vad människan får göra och inte göra.

Om man är orolig att hundarna tar skada så går det bra att hålla sig inomhus, det skall väl inte vara så svårt att ordna enär uppskjutande sker under en viss tid på nyårsafton. Har själv sett många hundägare ha sina hundar med sig ute när dom skjuter upp raketer, då tas det inte någon hänsyn till hundarna men att sedan skriva i tidningarna att fyrverkeriet måste upphöra går nog bra. Om fyrverkeriet skall upphöra, då skall också all jakt med hundar och gevär förbjudas. Att fyrverkeriet skall ersättas med ljusshow av laser eller drönare visar också hur lite en viss person känner till om hållbarhet som dennes parti står för.

Alla som skall skaffa hund, också de som redan har en hund, borde gå igenom en kurs för hur man uppför sig med en hund när man befinner sig bland allmänheten, och att en hund skall hållas kopplad (lagstadgat) samt att man inte låter hunden göra ifrån sig på andras gräsmattor.

För att få ut hundförarbeviset skulle man också betala en hundskatt. Parkeringsbiträde och polisen kunde sköta kontrollen att ägaren har ett hundförarbevis och har betalt hundskatt. Speciellt Tullarns äng är ett område där hundägarna tror att lagen inte gäller och låter hundarna springa okopplade till andra motionärers stora rädsla och förtret.

Ser fram emot nästa nyårsaftons fyrverkeri med mycket raketer och smällare och avsaknad av hundar.

Måste också passa på att få kommentera näringsministerns ansvarslösa beteende under dessa coronatider. Hur kan man göra som han, fara ut och resa och sedan inte bry sig om att hålla sig i karantän när man kommer hem. Det visar hur ansvarslös personen är och därför är han inte lämplig att inneha en ministerpost.

Om han känner något ansvar överhuvudtaget så borde han avgå självmant, annars är han en mycket ansvarslös person och ej lämpad som minister.

ALBIN