DELA

Kundservice, vad är det?

Några exempel på hur det går till på Byggvaruhuset:
Jag ringer till en avdelnings direktnummer. Det ringer och ringer och ringer, ingen svarar, till slut bryts samtalet. Jag ringer till växeln och ber att bli kopplad till samma avdelning, jag utgår ifrån att växeln vet om personen jag söker är på jobb. Växeln säger ingenting om den saken, hon kopplar samtalet, det ringer och ringer och ringer, ingen svarar, till slut bryts samtalet.

Vi hittar utemöblemanget vi vill ha. Ingen försäljare syns till. Vi letar och letar, vi är inte de enda. Ingen anställd så långt ögat når, antagligen är alla på lunch samtidigt. Till slut går jag ner till kassan och säger att vi gärna skulle köpa utemöbler om vi bara skulle hitta nån som vill sälja möbler åt oss. Killen i kassan är glad och trevlig och vi får till slut köpa våra utemöbler. Men så ska det ju inte gå till.

Min väninna köper en stol. När hon kommer hem bestämmer hon sig för att hon vill ha en likadan till. Hon ringer till Byggvaruhuset och frågar om det finns flera likadana stolar. Jo, det finns ett tjugotal, säger den anställda. Är du säker på att det finns en i samma färg som den jag köpte, frågar hon. Nä, det är han ju inte. Men kan du kolla, frågar hon. Näää, det kan han inte, stolarna är ju så högt uppe…

På skördefesten för snart två år sedan var Byggvaruhusets representanter på plats på Karl Ers byagård. De demonstrerade robotgräsklippare. Jag frågade om någon först kan komma hem till oss och kolla om det går att ha en sådan gräsklippare på vår sluttande tomt. Och jo, naturligtvis ska någon komma och kolla, sa försäljaren. Man ska ju inte köpa grisen i säcken, sa han också och tog våra kontaktuppgifter. Och efter det har det inte hänt någonting, ingen från Byggvaruhuset har hört av sig.

För ett tag sen bestämde jag mej för att göra ett nytt försök, jag vill fortfarande ha en robotgräsklippare men inte köpa en så dyr sak utan att någon sakkunnig har kollat om den funkar här hos oss. Jag pratade med den som är ansvarig för gräsklipparavdelningen. Efter diverse bortförklaringar, som att vi kanske hade gett fel telefonnummer, och att sen kom ju vintern (och sen kom det en ny vår och sommar och ytterligare en vår tänkte jag) tog han igen våra kontaktuppgifter.

Nu har det gått drygt fyra veckor. Fortfarande har ingen från Byggvaruhuset hört av sig.
Kundservice tycks inte ha högsta prioritet på Byggvaruhuset. Men äh, det är väl onödigt att hålla på och pallra med nånting sånt, det går ju bra ändå för företaget.
Jutta Falenius

Så här svarar Byggvaruhuset på insändaren:
Vi beklagar verkligen att det inte vår kundservice fungerat i Juttas fall.
Vi har haft ett drygt år av byggkaos i huset som tagit mycket av vår tid och kraft, vilket säkert påverkat en del,  men det skall ändå inte få gå till som här beskrivs.
Vi jobbar intensivt för att  förbättra vår kundservice och det är det vi prioriterar allra högst. Gällande telefonerna så bör vi  generellt prioritera den kund som vi har på plats i huset och kan av den  orsaken inte alltid  svara, något vår växel har svårt att se när den är placerad i annat hus.
Avseende gräsklipparen har det tydligen skett ett missförstånd, våra säljare gav kunden kontaktuppgifter till det företag som sköter monteringen för att de skulle komma överens om en lämplig tid för hembesök, något de uppfattade var OK.
Vi vet att vi kan –  och vi skall bli bättre, ett nytt hus är långt ifrån allt.  Nu skall vi fylla det med ett bra innehåll på flera sätt.
Jutta får gärna ta kontakt.
Beklagar än en gång det som skett.
M v h
Patrik Törnroos
Byggvaruhuset