DELA

Kritisera på ett sakligt sätt

Lagtingsledamoten Igge Holmberg försöker på sedvanligt sätt ”besvara” våra gemensamma insändare.

Han skriver: ”Fyll dem med så många overifierade saker som möjligt från olika rasistsidor så tror nog folk på något av alltihopa, för som de skrev ”Vi vet”.”

I avslutningen skriver Holmberg i svepande ordalag: Den genomgående tråden i insändaren var rasism, obekräftade uppgifter och tvivelaktig debatteknik.”

Nu är det ju så att samtliga artiklar har publicerats i Nyan. De har, nuförtiden, nolltolerans mot rasistiska insändare. Så hur kan insändarna då vara rasistiska? Vi förstår inte den logiken.

Det är märkligt i denna ”debatt” om flyktingar. Om man är för flyktingmottagning, så kan man bara säga att något är på ett visst sätt, man tror något eller man hänvisa till att ”mor hörde det på torget”, som man sade förr.

Men om man är fundersam/ skeptisk så förutsätts att man har hänvisningar likt akademiska avhandlingar.

Vi skrev att vi ”vet” angående mordet chefen på byggfirman. Enligt SVT, Sveriges ledande ”rasist-TV”, så ”beskrivs den mördade mannen som den gripnes ”chef” ”. De skriver också ”det är mycket blod”. Vi vet varför eftersom en av oss talat med en person, som talat med sonen till den mördade. Det blev mycket blod av det ritualliknande mordet, men vi valde att bespara de känsliga läsarna dessa detaljer.

Ett annat exempel. På Socialdemokraternas fb-sida kunde vi se att man var tveksam till att 40.000 kvinnor var ”könsstympade” i Sverige. Uppgiften var tagen från Dagens Nyheter. När blev de ”rasistsidor”.

De sexuella övergreppen ex i Stockholm i somras, som nu kallas tafsande, skrevs bl.a om i Aftonbladet. Sveriges nya ”rasistsida”?

Övergreppen i Köln var det någon på nätet, som ifrågasatte. Och ja i svenska medier (ex Metro) stod att 3 av 58 gripna för sexövergrepp i Köln är nyanlända. De hänvisade till tidningen Independent.

Vi tror att det var 25 algerier, 21 marockaner, tre tunisier, tre tyskar, två syrier, en irakier, en libyer och en från Montenegro. Varför? Jo för vi läste den artikel som Independent hänvisade till i die Welt. Tysklands ledande ”rasistsida”?

Den genomgående tråden i insändaren var rasism, obekräftade uppgifter och tvivelaktig debatteknik, påstår Holmberg.

Bäste lagtingsledamot Igge Holmberg. Du tystar inte oss genom att använda invektiv mot oss. Inte heller genom att i allmänna termer kritisera våra hypotetiska källor. Vi vet nog en hel del om källkritik. Och vi läser från många håll. Men bilden blir tyvärr bara mörkare och mörkare när man är öppen och jämför olika källor.

Kritisera istället de uppgifter vi framför på ett sakligt sätt.

Realistiska hälsningar

Johan Boman, Ulf Damsten, Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati