DELA

Kristna traditionen det vatten kulturen simmar i

En sympatisk krönika och ett klart resonemang (Spalten 5.10). Tack för det. Men byt ut ordet kultur mot språk… dvs att: Dagisbarn skall inte vara språkbärare. Självklart inte. Vem har kommit på det? Eller byt ordet religion mot ordet modersmål och dra det till sin spets och säg att barnen får välja när de bekantat sig med olika möjligheter. Jag skulle ha valt franska.

Men vilket språk skall jag använda mig av vid valet? Barnens hela värld är strukturerad i deras språk. Det som finns teoretiskt förklarat i grammatikboken lever praktiskt, vackert och meningsfullt i sandlådan, vid matbordet, vid tandborstningen och i ovädret. Det blixtrar, mamma.

Språket är det vatten barnen simmar i. Den kristna traditionen är det vatten vår kultur simmar i. Men religion synes ibland för gemene man vara identisk med grammatikboken. Å tro, det blir då att hålla grammatikboken för sann, (en fullständigt obegriplig och meningslös sysselsättning).

Även bland kyrkans egen personal verkar vi ibland tro att den kristna traditionen är identisk med grammatikbokens språkregler och gudstjänsten en variant av Sveriges radios program Språket (om hur språket används och förändras). Om vi i kyrkan kunde göra ett bättre jobb, dvs ge en föreställning för barnen, och för vuxna, istället för att läsa högt ur grammatikboken, så skulle det vatten vi simmar i plötsligt bli synligt för en kort stund, precis som när guldfisken hoppar upp över vattenytan och då ser vattnet den lever i. Den erfarenheten brukar i ”grammatikboken” kallas för andlig upplevelse.

Den kristna kulturtraditionen är det vatten vi simmar i. Språket är det vatten barnens värld simmar i. Man behöver inte kunna grammatikboken för att prata. Men vill man förstå hur språket fungerar är den bra att ha. Till allmänbildning hör en viss insyn i grammatik.

Snart tänder vi adventsljusen både på dagis och i hem. Julstjärnor på sjukhus och julgator. Tänder den sjuarmade ljusstaken i landskapsstyrelse, polishus och privata hem. Säljer julkärvar på marknader och bensinmackar. Låt julen vara den stora skimrande berättelse den är. Och hjälp oss i kyrka och samhälle att lägga undan grammatikboken och ge ”The greatest story ever old”. The show must go on.

Kent Danielsson

Kyrkoherde i Jomala