DELA

Kräftgång i Nyans nyordning

Vi kanske är fler än Nyans ledning tror, som är av samma åsikt som Anders Wiklöf beträffande tidningsbolagets framtidsplaner. Det kommer att märkas när prenumerationerna skall förnyas. Det är inte så säkert att tiden är mogen.

Att minska ned till tre papperstidningar per vecka är enligt min mening att gå kräftgång, hur oerhört med i tiden Nyan än är digitalt. Att intala sig att en utökad digital upplaga på bekostnad av minskade papperstidningar, skall rädda tidningens eventuella framtid är inget övertygande argument.

Ja, jag vet, jag är för gammal för att riktigt förstå det digitala livet, de sociala mediernas överväldigande framfart och betydelse för nutidsfolket. Det erkänner jag gärna – utan att skämmas. Men det är vi, i min generation och äldre, som under mer än 30 år varit trogna och säkert betalande prenumeranter. Det är vi som fortfarande älskar att läsa vår prasslande dagstidning, även om väldigt många av oss faktiskt också är uppkopplade, har både datorer och mobiler i daglig användning.

I mina kretsar har jag hört ett missnöje med Nyans omläggning, man har sagt sig inte längre vilja fortsätta som prenumeranter. Många av dem är dessutom flera tiotals år yngre än jag och annars flitiga på nätet. Det finns också de i mina kretsar som inte äger någon dator, varför skulle de fortsätta prenumerera?

Vem vinner då – Tidningen Åland förstås – det är bara att gratulera. Konkurrenten gör precis det jag önskar att Nyan hade gjort, kommer ut med papperstidningen som vanligt men utökar sin digitala produktion med helgnummer.

Jag var med och drog igång Nya Åland för 34 år sedan och jobbade på redaktionen i 27 år, till min pensionering. Vi startade en ny tidning från ingenting, mot absolut alla odds år 1981, inte många trodde att vi skulle lyckas, men vi gjorde det – för att vi behövdes.

Behovet av två lokaltidningar är lika stort i dag, kanske större, vårt lilla samhälle har vant sig vid ett brett och mångsidigt medieutbud. Det som för Nya Ålands del kostat mest och för min egen personliga del betytt allra minst är Åland 24, att producera lokal tv kostar tyvärr mycket mer än det smakar.

I dag tror jag Nyan behöver gå tillbaka och ta reda på varför tidningen en gång behövdes så mycket att vi med hjälp av en riktig folkstorm bara var tvungna att sätta igång. Kanske finns där något som man har tappat bort i dag.

Man skall vara helt rätt i tiden när man kliver fram med stora steg, för tidigt eller för sent ute är en svår bedömning, men kliver man på för snabbt kan fallet bli hårt, en liten försening kan däremot kanske rädda mer än man förlorar.

Maj-Len Lindholm

Hej Maj-Len, tack för din kommentar och för din trogna insats för Nya Åland.

Orsaken till att vi går ner i utgivningsdagar för papperstidningen, är för att vi rent ekonomiskt är tvungna till det. Då jag anställdes fick jag uppdraget att se till att företaget Nya Åland AB börjar gå med vinst, åtminstone inte med förslust som det gjort de senaste åren. När vi då har minskade intäkter både från prenumerationer och annonser, samtidigt som tryck- och distributionskostnader ökar, så är det svårt att bibehålla den utgivningsfrekvens vi har haft tidigare. Det är tyvärr så att prenumeranterna minskar även om vi har haft 5 papperstidningar.

Vi har en fantastisk personal som verkligen ställer upp för tidningen, och som redan är så slimmad som det går efter flera samarbetsförhandlingar de senaste åren. Då återstår det två saker att spara in på, tryckning och distribution. Hade alla gjort som dig och fortsatt att troget prenumerera på tidningen, papper eller digitalt, så hade inte problemet funnits. Nu gör vi vårt bästa för att rädda kvar Nya Åland så att ålänningarna fortfarande kan erbjudas två redaktionella röster.

I och med omläggningen blir det även förmånligare att vara prenumerant, vi hoppas att detta kan leda till att antalet prenumeranter åter ökar. Tyvärr är det så att betalningsviljan för redaktionellt innehåll har minskat i och med den utveckling vi ser i dag med Sociala media etc. där man kan till sig nyheter utan någon kostnad. Om vi gör rätt eller ej återstår att se, men det som är säkert är att det är ekonomiskt nödvändigt.

Du och alla andra är även hjärtligt välkomna att ta kontakt för att diskutera Nya Ålands framtid, alla tips och idéer tas emot med ett stort tack.

Patrik Ekblom, vd