DELA

Kostsam rekryteringsmiss

Beskedet om att gymnasiets förvaltningschef tackar för sig efter enbart åtta månader på posten tillhör kategorin mindre överraskande nyheter. En kostsam och omfattande rekrytering av en ny förvaltningschef slutade i valet av en finlandssvensk utan kunskaper om såväl Åland i allmänhet som utbildningsfrågor.

Valet väckte förvåning såväl inom som utanför gymnasiets väggar. Hur skulle en person med sin senaste merit från låsindustrin kunna tillföra Ålands Gymnasium ett mervärde? Hur länge ska en verksamhet behöva lida medan en chefsperson lär sig samhället och systemet? Även för alla goda sökanden med behövlig kompetens var utnämningen en märklig upplevelse.

Bakom den misslyckade rekryteringen finner vi styrelsepresidiet John Holmberg (Lib) och Sara Kemetter (S). Styrelsen i övrigt ska inte belastas eftersom de till stora delar hölls utanför rekryteringsfasen. En seriös rekrytering hade förstås från början tagit fasta på allt det som nu gått snett.

Det sorgliga är att Holmberg och Kemetter sällar sig till kategorin åländska arbetsgivare som missat några avgörande frågor: varför söker sig en person bort från en miljö som innehåller oändligt större möjligheter än vad lilla Åland kan erbjuda och hur kommer ett splittrat familjeliv att påverka förutsättningarna att göra ett bra jobb långsiktigt?

Ålands Gymnasium har redan förlorat över ett år av utvecklingskraft. Regeringen Sjögren (Lib) har all anledning att visa ett större intresse för hur regeringsblockets förlängda armar hanterar de underlydande myndigheterna. Annars riskerar mandatperioden att bli onödigt kostsam för ålänningarna även till denna del.

Harry Jansson (C)

Lagtingsledamot