DELA

Kostar, men sparar liv

Coronaviruset kommer att drabba även lilla Åland. Ingen kan vara naiv nog att tänka att Åland skulle kunna bli en frizon där ingen blir smittad. Att minska skadeverkningarna är därför en utmaning för hela det åländska samhället.

Risken att dö eller bli allvarligt sjuk av Covid-17, som viruset egentligen heter, är som tur är, liten för unga friska mäniskor. Sjuka och äldre mäniskor löper däremot en mycket större risk att dö eller bli alvarligt sjuka av viruset. För att kraftigt minska de allvarliga skadorna bör man således möjliggöra för äldre och sjuka att i så hög grad, som möjligt, undvika besök där risken att smittas är stor. Sådana platser är naturligtvis platser där många mäniskor möts.

Vanlig självbevarelsedrift hos äldre och sjuka är förstås att undvika evenemang, nöjesresor, restauranger och liknande, där risken att bli smittad är stor. Däremot finns fortfarande platser, som äldre och sjuka har svårare att undvika att besöka i dagsläget; sjukvårdsinrättningar, apotek och livsmedelsbutiker.

Det är här , genom att minska riskgruppernas direkt-kontakter med vården, apoteken och butikerna, som LR, kommunpolitiker, apotek och butiker har en utmaning. Några förslag:

1. Mer vård i hemmen för att undvika smitta på sjukhus och andra vårdinrättningar.

2. Speciella tider för riskgrupperna vid besök hos vården, förslagsvis tidig morgon då allt är nystädat och desinficerat. (Viruset fäster och överlever på ytor)

3. Apotek och butiker anlitar bud för att transportera apoteksvaror, mat och andra dagligvaror hem till riskgrupperna.

4. Samordning av leveranser i kommunal regi verkar vara en god och mindre transportintensiv lösning

Det borde inte vara svårt att hitta personer, som kan transportera varor hem till sjuka och ädre; kommande permitteringar inom rederier, hotell och restauranger friställer folk, som mot ersättning säkerligen är villiga att ställa upp.

Detta kommer att kosta pengar, men kommer att spara många liv och mycket lidande. LR och alla andra politiker: här har ni verkligen chansen att visa handlingskraft – nu meddetsamma och inte efter långa utredningar.

BJÖRN GUSTBÉE