DELA

Korrekt sanning

I en replik den 9 januari så hävdar riksdagsmannen att fel sanning framförts. Om ca 1,25 miljoner sannfinländare säger att klumpsumman är bidrag och 20 000 ålänningar säger att det inte är det så vad är korrekt sanning? I en västerländsk demokrati så har jag lärt mig att majoriteten vinner. Är du Mats Löfström en sann demokrat så får du acceptera att klumpsumman är bidrag från staten.

Du får också lov att acceptera att landskapet Åland är skuldfritt varför åländska skattebetalare inte har skuldränta och avbetalningar att betala som andra finländska medborgare har. Det var antagligen för att överföra kommunernas skuldbörda till landskapet som den pågående kommunsammanslagningen skulle ske men som inte blev av i dess dåvarande form.

Den nuvarande regeringen vill sammanföra kommunerna med frivillighet. Man kan ju starta med att sammanföra östra och västra Saltvik så får man se om frivillighet är bästa metoden.

Kommunsammanslagningar har skett i både Sverige och Finland och det har skett med tvång så varför skulle det inte gå på Åland?

Det kan inte vara fel att Åland betalar mera till staten om man har högre ekonomisk livskvalitet än andra finländska medborgare.

Mera jämställdhet på alla områden är ordet för dagen.

God demokrati herr riksdagsman!

BRUNO FRANSHOLM

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Det är med förvåningens finger i häpnadens mun man läser Bruno Fransholms fortsätta argumentation för att klumpsumman är ett statligt bidrag till Åland, vilket det inte är.

Det är ju inte heller en majoritet i Finland som ser klumpsumman som ett bidrag. En klar majoritet i riksdagen gjorde detta klart då man i december röstade för att klumpsumman, den andel av de statliga skatterna Åland får tillbaka, ska höjas. Rösterna föll 137 – 38, och enbart Sannfinländarna röstade emot.

Sannfinländarna fick för övrigt 538 805 röster i förra riksdagsvalet (vet inte var cirka 1,25 miljoner kommer ifrån). Åland har ju också knappt 30 000 invånare (inte 20 000).

Oavsett tyckande blir det ju inte automatiskt en sanning bara för att en majoritet tycker en viss sak. Då skulle jorden fortfarande varit platt.

Dessutom finns också grundlagsskydd för minoriteter mot majoriteter. Även om majoriteter i västerländska demokratier i regel bestämmer finns skydd så att inte majoriteter ska kunna användas till vad som helst, så att man säkerställer att det aldrig blir djungelns lag som gäller och där den som är starkast, störst och ropar högst alltid bestämmer.

Man får så klart tycka precis vad som helst, men man borde ha större respekt för fakta och inte, som det verkar, medvetet fara runt med osanningar och falska påståenden. Klumpsumman är inget bidrag till Åland från staten, utan den andel av de statliga skatterna som Åland får tillbaka.

MATS LÖFSTRÖM