DELA
Foto: Cecilia Lindvall<07_Bildrubrik>TRAFIKFARA? Den ser ut som en bil, så medtrafikanter betraktar den som en. En moppebil är inget stadigt och säkert bygge. Handen på hjärtat: hur många har sett skrynkliga moppebilar i trafiken? skriver insändarskribenten.

Körkortsreglerna ska ta hänsyn till moppebilarna

Jag vill ännu ta upp en fråga som verkligen berör ALLA, men strängt taget är en skolfråga. Jag tänker på trafiken och moppebilarna. Här har regelverk och utvecklingen i samhället inte hållit riktigt jämna steg. Det finns idag ett moppekort, vilket är bra. Teoridelen är rätt omfattande. Det är också bra. Men det är en god idé just när det gäller traditionella mopeder.

Moppebilar rör sig i allt väsentligt i trafiken som bilar. Bilar med chaufförer som inte har gått i bilskola. Många föräldrar har säkert ”hjärtat i halsgropen” då deras ungdomar ger sig ut med sina första moppebilar i trafiken. Och gissningsvis är många färska chaufförer också litet nervösa. Stolta och glada, men nervösa. För i trafiken rör sig moppebilen mestadels som en bil.

Den ser ut som en bil, så medtrafikanter betraktar den som en. En moppebil är inget stadigt och säkert bygge. Handen på hjärtat: hur många har sett skrynkliga moppebilar i trafiken? Och skrynkliga moppebilar betyder kanske också skadade chaufförer.

Jag tror inte att vi mera ”blir av med” moppebilarna. Därför tycker jag att vi i rask ordning ändrar på körkortsreglerna så att det finns en grunddel för framförande av fordon i trafiken, som man tar när det är dags att ge sig ut i trafiken på riktigt. Oberoende av om man blir chaufför vid femton eller arton. Och i grunddelen har man med sig en bilskollärare, och tar lektioner i vanlig ordning.

Om man avlägger grunddelen vid femton, är saken klar där. Då behöver man inte göra grunddelen igen vid arton, utan kan hoppa in på ett andra skede av körkortet då. Körkortet ska alltså kopplas ihop med körning i trafiken, och inte med personbil. Nybörjare behöver öva sig. Helst i början, med en bra lärare. För det vet vi alla, att det som man lär sig fel från början är mycket svårare att rätta till än det som blir rätt direkt. Och då känns det ganska konstigt att få en lärare och börja öva sig, när man kanske har kört dagligen i tre år!

Petra Svens

(S)