DELA

Konstgräs på WHA är en näringslivssatsning

Såväl fotboll som friidrott har önskemål om att utveckla Wiklöf Holding Arena (WHA) så att den motsvarar de krav som ställs för att arrangera tävlingar och matcher på nationell och internationell nivå och för elit och bredd.

Att hitta en kompromiss för att tillgodose båda sporterna utan att samtidigt försämra någon sports möjligheter är svårt. Den stora stötestenen som jag ser det är underlaget, friidrotten önskar ha kvar naturgräs vilket är ett måste i flera av kastgrenarna, fotbollen önskar konstgräs.

Att separera sporterna, så att friidrotten får en egen anläggning, skulle definitivt ge stora samhällsvinster. Det skulle för fotbollens del ge framtida möjligheter till en utökning av läktarkapaciteten, om så behövs. Det ger även, vilket är den stora vinsten enligt mig, möjlighet att anlägga konstgräs. IFK Mariehamn är idag en stor motor när det gäller att skapa inresande och övernattningar. Deras turneringsverksamhet är efter förutsättningarna enorm med Alandia Cup som kronjuvelen. Med konstgräs på WHA kan den för näringslivet så viktiga turneringsverksamheten utökas och utvecklas rejält. Det fina med konstgräs är att säsongen är lång, med milda vintrar 12 månader och med möjlighet till obegränsad belastning.

Konstgräset skulle ge en mycket fin helhet med två belysta fotbollsplaner, omklädningsrum, kansli och café inom samma område. Precis vad som krävs för att locka ännu fler idrottsturister till Åland, året om.

Inkvarteringsstatistiken från ÅSUB gällande hotell, januari-juni, visar tyvärr ett tapp på cirka fyra procent jämfört med 2015. Det innebär 3200 övernattningar. Vill man se detta i ett praktiskt perspektiv innebär det 3200 färre serverade frukostar, 3200 färre luncher, 3200 färre middagar, färre båt- o flygbiljetter och en hel del annat med negativ effekt på handel och näringsliv. Sätter vi ett värde per övernattning a´150 euro, motsvarar minskningen under det första halvåret närmare en halv miljon. Troligen lågt räknat.

Vi ska satsa på det som drar besökare och tänder lampor, sportturismen gör det varje vecka och alla årstider. En konstgräsplan har även flera andra fördelar som att alla åländska lag kan spela och träna på nationalarenan då belastning, väder och årstid inte är något hinder. Ekonomiskt finns dessutom goda möjligheter till extern finansiering via Finlands Bollförbund och UEFA vid byte till konstgräsunderlag.

Viktigt i sammanhanget är att det fortsättningsvis finns vissa friidrottsytor kvar vid WHA för att tillgodose de närliggande skolornas behov.

Konstgräs på WHA är en näringslivssatsning och genomförs allt på rätt sätt kommer det bara att finnas vinnare.

John Holmberg

Liberalerna