DELA

Konspirationer om vaccin

I tisdagens Nya Åland finns två insändare om vaccin. En av Tony Wikström och en av Linda Karlström. Hur otroligt det än kan låta, finns det en koppling dem emellan. I sin insändare undrar Tony varför en del flickor inte vaccinerar sig mot HPV. Svaret är: Linda Karlström, författaren till den andra insändaren.

Tillsammans med Torbjörn Sassersson, driver Linda Karlström en propagandasajt som heter vaccin.me. Jag är säker på att Linda inte håller med om den beskrivningen. Själv vill hon ”belysa avigsidorna med vaccin”, men det hon sprider på sin sajt är ett hopkok av lögner, halvsanningar och konspirationsteorier. På sajten påstås bland annat följande: ”Läkemedelsverket bekräftar vad vaccinkritiker säger: Det saknas hållbart stöd i forskningen för att vacciner fungerar” – Det är en lögn. Om man bemödar sig att läsa den källa som Linda hänvisar till så står det i stället: ” ’Gamla’ vacciner omfattas inte av SBU-rapporten därför att kriterierna för modern evidensbaserad medicin inte går att tillämpa på vacciner som togs fram i början av förra seklet”. Vidare berättar Linda om ett prejudicerande fall i Italien, där en domstol slagit fast att vaccin orsakar autism – att högsta instans senare kullkastat domen är inget Linda anser att hennes läsare behöver veta.

Frågor om medicinska biverkningar skall för övrigt avgöras vetenskapligt, inte juridiskt. Jag kunde fortsätta min uppräkning av felaktigheterna Linda sprider, men tycker att ovanstående två exempel får räcka.

Gemensamt för alla sajter som säger sig vara ”vaccinkritiska” är att de alltid säljer något, direkt eller indirekt. I detta fall vill Linda sälja boken ”Vaccinationer…” av Eisenstein & Miller. De som förväntar sig en objektiv behandling av vaccin, blir dock besvikna. Redan i bokens förord (i det amerikanska originalet) framhålls att boken inte är objektiv. Boken innehåller vidare en stor mängd fel, exempelvis att amish inte skulle ha autism. Bokens författare är amerikanska läkare, en av dem har dömts till skadestånd för dödsvållande vid sin klinik för ”naturliga” födslar.

Den svenska utgåvan av ”Vaccinationer..” utges av Anarchos förlag. Ett förlag som specialiserat sig på konspirationslitteratur. Om man läser listan över deras böcker och föreläsare är den en provkarta på knäppa teorier. Man drar sig inte heller för att flörta med olika högerextrema, xenofoba och antisemitiska grupper. Författaren David Icke hävdar bland annat att judar (av icke benämnda ”sionister”) planerade och iscensatte finanskrisen för sin egen vinning och att USA:s president ä̈r en marionettdocka som styrs av ”sionister”. En annan av Anarchos föreläsare, Ian Crane, hävdar att omä̈nskliga ”globalister” med israeliska och amerikanska pass låg bakom attentaten 11 september och att dessa spelar en särskilt ondskefull roll i den fö̈regivna vä̈rldskonspirationen. Crane kallar också̊ brittiskt flyktingmottagande fö̈r ”de uttryckliga fö̈rsö̈ken att ta in invandrare [till Storbritannien] för att bokstavligt talat förstö̈ra den brittiska kulturen.”

Även filmen Vaxxed som nämns är ren propaganda, ingen dokumentär. Skaparen Andrew Wakefield har fråntagits sin läkarlegitimation då han agerade djupt oetiskt i samband med en studie på 1990-talet. Hela filmen baseras på en lögn och syftet är att dra in pengar till en stiftelse som på pappret skall syssla med forskning kring autism, men i praktiken enbart betalar Wakefields lön.

Så, ett litet tips Linda. Om man inte vill bli kallad ”konspirationsteoretiker” är det en bra start att inte umgås med sådana och sprida deras alster. Det är även bra att undvika att använda sajter som sprider förintelseförnekelse och falsarier som ”Sions Vises Protokoll” som källa. Som person har du givetvis rätt till din åsikt, men inte rätt till egna fakta. Vad du inte har är immunitet mot att få det du säger ifrågasatt. Att ifrågasätta det du säger eller påpeka fel i det du skriver, är inte ett ”personangrepp”. Det är en öppen debatt, något du själv inte tillåter på din sajt.

Det är ingen som ifrågasätter din övertygelse, men nog måste du själv inse att det du sysslar med, ”sömnlösa nätter” är inte ”forskning”, utan ett ensidigt plockande av allt du kan hitta som är negativt?

Verkligheten är inte svartvit.

Det finns problem med vaccin. Det förekommer biverkningar. Det är ingen, som satt sig in i problematiken, som förnekar det, men fördelarna överväger, med råge. Däremot finns det orsak att forska vidare på vaccin, för att göra dem ännu säkrare. Problemet med det är att sådana som Linda fokuserar på icke-frågor, i stället för att diskutera verkliga problem.

För den som vill veta mera om vaccin rekommenderas boken Vaccinationer av Bertil Kaijser. Finns att låna på Mariehamns stadsbibliotek. En annan bra källa är den kunskapsöversikt för vårdpersonal som Socialstyrelsen i Sverige ger ut. Finns att ladda ned gratis.

Anders Gustafsson