DELA

Kollektivtrafik är sin egen vinst

Onsdagens ledare handlade båda om kollektivtrafiken i Mariehamns stad, där ÅT koncentrerade sig på att det blir en vinst för stan med konkurrensutsättning och NÅ ansåg att vinnaren i det hela är privatbilismen.
Jag skulle vilja tala om förlorarna lite. De äldre, de som nu kommer att bo så långt från busshållplatserna att de inte kommer att komma ut lika ofta. De som behöver bussen för att de inte har bilar. Det finns människor som inte kan köra bil. Både unga, äldre och funktionsnedsatta. De som har epilepsi, men ändå behöver komma på jobb.
Bussarna har kanske inte åkt fulla hela tiden, men kollektivtrafik är sin egen vinst, det är en service samhället skall ha för dem som inte kan ta sig fram på andra sätt. Den är skillnaden på ett inkluderande eller osolidariskt samhälle.
Lägg sen till att indragningen av kollektivtrafiken kommer att kosta staden mer i färdtjänstservice, mer i hemservice, mer i skatteförluster och mer i ensamma människor som kommer att behöva mer stöd på annat sätt.

Jag tvivlar också på den rent ekonomiska nyttan i avgifterna. Från och med nästa år får man dra av hela arbetsresan med kollektivtrafiken i kommunalskatten. Det har tidigare inte spelat någon roll i staden eftersom vi har haft avgiftsfri kollektivtrafik.
Snart räcker det med att 1000 människor köper månadskort 10 månader i året så förlorar Mariehamn 300.000 euro i skatteintäkter. Dvs, mer än vi förväntar oss få in på avgifter på busstrafiken. Säg att bara hälften av det gör det. Det är fortfarande 150.000 euro bort från ”vinsten” på en nerbantat trafik. Det kommer säkert att köpas månadskort som dras av från skatterna. Så smarta är ålänningar.

Samtidigt förlorar vi den pr-framgång och den good will vi har fått genom att ha gratis buss för de som kommer hit. Den avgiftsfria bussen har dessutom varit viktig som profilering av staden som miljöstad och givit mycket PR för Mariehamn i vår omvärld. Även utan att lägga till den ekologiska aspekten eller miljötänket förstår man att detta är en dålig idé utan vinnare överhuvudtaget.
Blir det som det ser ut nu, att vi inte kommer att ha någon sommartrafik, kvällstrafik och för få bussar att transportera alla arbetare på morgnarna så har vi ingen orsak att kalla oss eko-stad överhuvudtaget. Då är vi privatbilarnas Mecka.
Och det tycker jag skulle vara synd.
Igge Holmberg (S)