DELA

Klimatpengar är som avlatspengar

Under rubriken ”En orgie i utsläpp av koldioxid på sjön” ondgör sig Jan Grönstrand över Poker Run, som nyligen arrangerades på Åland. Han kallar det ”Ålands egen miljökatastrof”. Han hävdar att ”arrangörer och deltagare visar ett totalt förakt för allt klimat- och miljöarbete…” Han ger även en snyting åt ”nöjeshelikoptern” som besökte sommar-Mariehamn 2019.

Jag utgår ifrån att Grönstrand vill vara en megafon för FN:s Parisavtal, där man dels vill sänka koldioxidutsläppen, med hänvisning till en klimatkatastrof, dels förbinder sig att erlägga 100 miljarder dollar varje år till länder som ”drabbas” av ”katastrofen”.

Men FN är inte en vetenskaplig institution utan en genompolitisk organisation, som består av världens alla länder. De flesta är odemokratiska och många leds av korrupta envåldshärskare, som vill sko sig på pengar från väst. Indien och Kina fortsätter sin klimatpolitik, visserligen med vaga löften att börja göra något 2050 typ, medan USA och EU är de som förväntas stå för fiolerna.

Och nu ger sig Grönstrand på Poker Run. Nästa gång blir det väl street race eller cruisingen, som ju inte heller kan ses som nyttig transport. När våren kommer så är det väl trollingen, som är en ”miljökatastrof”. Bilar som kör till IFK Mariehamns hemmamatcher är väl också ”miljökatastrofer”? När kommer beräkningen över koldioxiden från motorcrossen?

 

Våra bilar måste vi ju snart skrota enligt klimatagendan och då är alternativen dyra elbilar eller ta bussen. Eller att gå.

Klimatet har alltid växlat och vi skall vara glada att det nu är något varmare än vid mitten av 1800-talet, som ju är utgångspunkten för Parisavtalet.

Nyligen lyssnade jag till en bok om den sista hungersnöden i Sverige 1867. Snön låg kvar ännu midsommarveckan i Norrland och den 19 juli var de nysådda åkrarna täckta av frosten igen. Det var början på oåret.

Bland annat tack vare varmare klimat och höjd koldioxidnivå har världens skördar ökat dramatiskt.

Alarmisterna är bekymrade över att temperaturen skall stiga en grad eller två. Hur mycket är en grad? Medeltemperaturen är två grader lägre i Mariehamn än i Stockholm. Skulle det vara en ”klimatkris” för oss om vi skulle få samma temperatur som Stockholm har nu? En höjning med två grader är som att flytta 200 kilometer söderut.

2018 fick vi nyordet ”flygskam”. 2020 gjordes ett globalt ”experiment” med att dra ner 90 procent av flygtrafiken och under vissa tider även 90 procent av biltrafiken. Har ni sett någon artikel om att koldioxidhalten har sjunkit?

När skall klimatalarmisterna inse att FN inte står på vetenskaplig bas?

 

Sedan 1980-talet har det varit 10 år kvar till ”undergången”. Några av oss kanske minns att det på 70-talet var tio år till nästa istid.

Vi skall vara väldigt tacksamma över att klimatet har blivit varmare sedan 1600-talet och att det ännu kanske blir aningen varmare.

Klimatet har ändrats och kommer att ändras. Jorden har haft åtta istider före människan. Vem orsakade dem?

Även om vi kunde påverka klimatet, så är Ålands andel så mikroskopisk att det enda vi märker är att vi får mindre pengar i kassan och måste ta större lån och spara på välfärden. Detta hindrar ju inte Hållbart initiativ för att förespråka ett landskapslån om 300 miljoner just för detta.

Vi måste förskona våra ungdomar från en del av den psykiska ohälsan genom att slopa mantrat om klimatkrisen.

Jag föreslog därför till och med att ordet ”klimatkrisen” skulle strykas i ett betänkande från finansutskottets men ingen understödde detta i lagtinget.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI