DELA

Klädkoden är viktig

Som politiker och samhällspåverkare är klädkoden mycket viktigare än vissa tycks vara medvetna om. Den pågående debatten i Sverige har uppmärksammat oss på hur vi via vår klädsel kan påverka lyssnare om vårt budskap är viktigt eller inte. Ett gammalt talesätt säger att: Som du är klädd, blir du hädd (uppfattad). Hur skulle till exempel statsminister Löfwens åsikter och uttalanden uppfattas i en debatt där han skulle uppträda i rutig ”skogshuggarskjorta” med vidhängande ”gubbhängslen” och trasiga jeans? Likaså är det viktigt att kvinnor håller på klädkoden om de vill att lyssnarna skall ta till sig talarens budskap.

 

Det här gäller även åländska politiker, tro inte annat. De flesta nyblivna lagtingsmän tar fram konfirmationskostymen, vädrar ur naftalinet, och borstar upp den inför sin kostymklädda debut i lagting eller landskapsregering. Tyvärr har inte alla lagtingskvinnor eller kvinnliga regeringsledamöter uppfattat att det finns en klädkod som man bör följa om man vill uppfattas som en seriös deltagare i den offentliga debatten. Att uppträda i urtvättade och formlösa trekvartskoftor som för länge sedan uppnått bästföredatum är inte så lämpligt om man vill bli tagen på allvar i en seriös debatt om det åländska samhället framtid. Detta bara som ett exempel, jag har sett värre…. Som du är klädd, så blir du hädd, det talesättet gäller nog, även här.

 

Självklart använder man sig av den klädkod man känner sig bekväm med, men man får då också räkna med att inte bli tagen på allvar alla gånger när man håller ett anförande i talarstolen.

RUNA LISA JANSSON