DELA

Katter och fartdårar

Benita Mattsson-Eklund har helt rätt när hon menar att det inte är någon självklarhet att insändarsidorna ska vara politikernas anslagstavla.

Vidare så har hon rätt angående pingpong- matchen i debatten om flyktingmottagandet. Den har gått över till övertid och ”sudden death”.

Flyktingdebatten har tyvärr utvecklats till underhållning. Det är en tunn linje mellan underhållning och krig. Ingen av tidningarna verkar våga ta ansvaret för debatten så länge annonsörernas pengar rullar in.

Jag älskar katter och ogillar övertrafikerade gator. Men om det ska fylla insändarsidorna, var ska den för demokratin livsviktiga debatten föras? De etablerade mediehusen där en politisk oberoende tryck- och åsiktsfrihet garanteras av en ansvarig utgivare blir färre och färre.

Mediehusen ska ta in debatten av folket utöver katter och övertrafikerade gator. Däremot behövs ett större mod av er som publicister att ta ansvaret som moderatorer.

Jonas Danielsson, Kattälskare

Svar: Jag håller med Danielsson om att debatten kring flyktingmottagande har lämnat en del att önska, även av oss publicister. Å andra sidan vore det faktiskt sämre att strypa debatten och inte låta alla komma till tals, det om något vore farligt ur ett demokratiskt perspektiv. Jag ser heller inte de problem som Danielsson tycks veta finns, att allt inte skulle få plats på insändarsidorna. Så är inte fallet, vi publicerar i princip alla insändare som skickas till oss och håller sig inom ramarna för det pressetiska systemet. Det finns plats för både högt och lågt på våra insändarsidor och vi ska inte vara några ”smakdomare” över vad som är viktigt eller inte att debattera.

Jonas Bladh

Chefredaktör