DELA

Kan vara klokt att satsa på fiskodling

Man ska såklart aldrig dra långa slutsatser av enstaka händelser. Ändå är det svårt att låta bli efter att ha läst Olof Öströms insändare om fiskodling och skärgården i gårdagens lokala tidningar jämsides med börsnyheterna i affärstidningen Dagens Industri.

Öström slår fast att vattenbruk är en extremt viktig del av framtiden och att om inte Åland är på tårna blir vi frånsprungna. I DI samma dag hissas branschens jättar som börsens vinnare.

Vi vet i dag att världsmarknaden (och hela Finland) vill ha mer fisk till mat åt människor. Det finns alltså hög efterfrågan på en vara som ålänningar, på empiriska grunder, begriper. I skärgården finns kunskap i odlingsteknik, naturresurser, logistik, marknadsföring och ekonomi. Alla insikter väsentliga för ett framgångsrikt företag.

Om vi verkligen vill att skärgården ska leva borde fiskodlarna ges möjlighet att växa istället för att, som nu, stoppas och ledas till andra sidan Skiftet.

Fisk är bra och hälsosam protein, det finns efterfrågan och arbetsplatserna är nödvändiga. Det gäller dock att minimera och neutralisera miljöpåverkan. Landskapsregeringe borde, tillsammans med branschen, aktivt arbeta för att identifiera lämpliga platser för nya odlingar.

Säg alltså ja mer än nej till utveckling och se till att kassarna sköts med så lite utsläpp som någonsin är möjligt. Ska vi utveckla Åland, skapa arbetsplatser och förbättra konkurrenskraften gentemot omvärlden måste landskapsregeringen och företagen samarbeta med varandra.

JÖRGEN PETTERSSON (C)
Lagtingsledamot