DELA

Kameror är brottsförebyggande och ger trygghet

För något år sedan var jag medlem i en trygghetskommitté bestående av representanter från stadens politiker, infrastruktursektor och Ålands polismyndighet.

I rapporten framkom det olika förslag till trygghets- och säkerhetsfrämjande åtgärder. Ett av de mest konkreta var önskemålet från polisen om övervakningskameror vid tex. sjukhus- och rökerirondellen.

Den 4 juni 2019 avslog LR anhållan om sätta upp kameror i rondellerna.

Privata näringsidkare runt om på Åland bistår ofta polisen med övervakningsfilmer för att underlätta deras utredningsarbete. Man kan ställa sig frågande hur länge det skall ta innan nuvarande LR ämnar sätta upp samt möjliggöra för fler övervakningskameror åt polisen runt om på Åland

Detta för att underlätta polisen och myndigheternas arbete samt ge oss ålänningar en fortsatt trygg plats att leva och bo på.

Det finns både forskningsrapporter och studier som visar att övervakningskameror hjälper polisen att ingripa mot brott. Kameror har även ökat tryggheten i samhället och hjälpt polisen i deras utredningsarbete.

Skall vi ha ett tryggt Åland även i framtiden är det av största vikt att fler övervakningskameror installeras på allmänna platser runt om på Åland. Gör det redan nu innan det kanske är försent. Vi har ingenting att förlora.

ANDERS HOLMBERG

FÖRETAGARE OCH POLITIKER