DELA

Juldagen 2.0 närmar sig?

Snart är jullovet slut. Barnen skall med lag skickas rakt in i smitthärden. Barnen är ovaccinerade och 300 barn ska trängas in i en liten skola utan ens munskydd. Det är inte en fråga om dom blir smittade utan när. Smittan ska dom ta med sig hem till resten av familjen. Familjen har helt enkelt inget val än att bara sitta och vänta på att bli sjuk. Det gäller att hålla tummarna nu då för att alla överlever. Kanske det går bra kanske inte. Vem vet.

I tidningarna läser vi vad lärarföreningen säger. Det är en gåta hur dom ska få ihop det rent praktiskt. Lärarna säger ju själva att det inte går i tillräcklig omfattning. Ett virus som smittar värre än mässlingen. Stäng lågstadiet i 1-2 veckor eller vad som kan tänkas vara nödvändigt.

Man pratar på presskonferensen om att barn mår psykiskt illa av distansundervisning. Detta upprepas och upprepas. Jag skulle vilja se evidensen för det. Är det så måste vi nog vidta ännu mer åtgärder och sluta med all skolledighet. Med det påståendet måste sommarlovet, som är 10 veckor långt, vara katastrofalt ur den aspekten. Alla barnens fritidsaktiviteter är inställda. Var är proportionerna? När skolan stängde förra gången kan vi nog i efterhand säga att det var onödigt. Men om skolan någonsin behöver stänga en vecka eller två så är det nu.

Skulle åtminstone årskurs 1-3 vara på plats och resten på distans så är antalet barn halverat i skolan. Eller så väljer man ut dom barn som verkligen inte har möjlighet att vara hemma pga föräldrarnas yrke. Skolan skulle då sannolikt ha bättre möjligheter att skapa avstånd inomhus som behövs och sköta både när- och distansundervisning utan att lärarna går på knäna (igen).

Föräldrar som jobbar inom tex vården och skolan har ju en direkt kanal från smitta till sitt jobb. Varje dag barnet kommer hem från skolan kan det bära på smitta. Om det är samhället vi ska skydda så har jag svårt att se hur man gör det nu.

Det här är verkligen inte bra.

Nu har vi chansen att göra ett försök till att få detta under någon slags kontroll. Det kanske fungerar det kanske inte fungerar. Men att inte ens försöka är direkt oansvarigt.

Som det är nu ska dom ovaccinerade barnen, deras föräldrar och lärare ta smällen. Med alla konsekvenser som det ger ut i det övriga samhället när karantänerna och spridningen bara fortsätter.

JULIA BIRNEY,

MYCKET BESVIKEN